2024. április 21., vasárnap

Megöntözött szép virágszálak

A Talentum Egyesület idén is éltette a húsvéthétfői locsolkodás népszokását

Zeneszóval és énekkel, kalapjukra tűzött rozmaringgal és piros szirmú virággal, no meg vízzel a vödörben érkeztek a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület fiú tagjai a lánytagokhoz Szabadkán. A fennállásának tizenegyedik évébe lépett Talentum Egyesület ifjai idén öt lányos házba látogattak el, a leányzók gazdagon terített asztallal és hímes tojással várták őket. A Góli család otthonában 9 leányzó jött össze és leste izgatottan a kaput, majd sikongva fogadta a frissítő-tisztító vizet. 
A fiúkat Brezovszki Roland művészeti vezető is elkísérte a locsolkodásra, szavai szerint a Talentum Egyesület a hagyományokból táplálkozik, azaz küldetésként tekint arra, hogy ápolja az identitás megőrzését segítő szokásokat. A nóta, amivel idén járták a lányos házakat, arról szólt, hogy a lányok egész évben egészségesek és szépek legyenek, valamint folyamatosan nevessenek, jegyezte meg. 
A Talentum Egyesület megalakulása óta élteti a locsolkodás hagyományát, sőt, az utóbbi két-három évben az ifjúsági és a felsős tánccsoport tagjai egyaránt járják a lányos házakat, emelte ki Brezovszki Roland. 
 

Molnár Edvárd felvétele

Molnár Edvárd felvétele

– Hagyományosan, vízzel locsolkodunk. Természetesen a kölnivíz is belefér, ám mi ragaszkodunk a hagyományos módhoz, nem beszélve arról, hogy így a lányok számára is izgalmasabb a dolog, hiszen például soha nem tudják előre, hogy a fiúk hideg, vagy éppen meleg vízzel locsolják meg őket. A tagok, úgy a fiúk, mint a lányok már nagyon várják a locsolkodást, ha előző héten esetleg nem tájékoztatom őket a részletekről, akkor már elkezdnek kérdezősködni. Egyfajta izgalom és készülődés jellemző, ez abból is látszik, hogy például szépen felöltöznek, nem melegítőben, sportcipőben jelennek meg – nyilatkozta lapunknak Brezovszki Roland.
A tizenöt éves Góli Zsuzsanna számára nem ez volt az első locsolkodás és az ideit is nagyon várta, hiszen szereti a vízhányó hétfői népszokást. „Ilyenkor sokan eljönnek hozzánk, de egyébként is tetszik ez az ünnep, valamint az, hogy ragaszkodunk a hagyományokhoz” – jegyezte meg. Szavai szerint korábban gyermekkorában elsősorban rokonok és diáktársai jöttek hozzá locsolkodni. Zsuzsanna a különböző illatszerekhez képest a vizet részesíti előnyben, és mivel a háttérben egyetértően bólogattak, a többi leányzó is ugyanígy van ezzel. „Mi, lányok különböző finomságokkal és frissítővel készültünk, hogy a fiúk kicsit megpihenhessenek egy-egy lányos ház között” – mondta Zsuzsanna. 
Az asztalon szemet gyönyörködtető hímes tojások várták a locsolókat, ezeket a tizenhárom éves Kakuszi Kira készítette. Kira három hónappal ezelőtt kezdte készíteni a hagyományos viasztechnikával díszített tojásokat. Egy tojás elkészítése 1-2 órát vesz igénybe. 
– Először ki kell fúrni, majd fújni a tojásokat, hiszen így hosszabb ideig őrizni lehet a hímes tojást. A megtisztított tojásra írókával rávisszük a viaszt, majd amikor befejeztük a festést, akkor felmelegítjük a viaszt és letöröljük. Idén 30 tojást díszítettem. Három éve festek tojást, egy Talentumos rendezvényen nyerte el a tetszésemet ez a hagyomány – mondta Kira. 
 

Nyitókép: Molnár Edvárd felvétele