2024. április 13., szombat

Magas a virágpor koncentrációja

A fák virágzása is súlyos egészségügyi gondokat tud okozni

Az éves pollenszezonnak három szakasza van. Az első, a tavaszi időszak a fák virágzása, amely már folyamatban van és hozzávetőlegesen májusig tart, majd ezt követi a nyári periódus, amikor a fűfélék bocsájtják ki virágporaikat. Végül a gyomok virágoznak augusztus végétől az őszi hónapokig. Ekkor tombol a parlagfű is. A fafélék virágzása csak hozzávetőlegesen ötven napon át tart, ám pollentartamuk magas koncentrációjú és erős allergénnek számítanak. Ezeknél sok különböző fajta virágpor zavarja meg az erre érzékenyek életét. A téma kapcsán felkerestük Tatjana Škorić okleveles biológust, a szabadkai Közegészségügyi Intézet munkatársát, hogy kifejtse, milyen lesz idén a pollenszezon.
– Most a fák virágoznak, amelyeknek az előző évekhez viszonyítva magas a pollentartalma. Folyamatosan egyre nagyobb számban kezdenek virágba borulni ezek a növények. Már nyílik a mogyoró, az éger, a ciprus, valamint bizonyos tuja fajták. Emellett a kőris is, de megjelent némi nyírfamag is a gyűjtött mintában. A juharfa is virágozni kezdett, tehát várjuk, hogy megjelennek a tavasszal megszokott fafajták virágporai a levegőben. Nem mondhatjuk, hogy jelentősen korábban indult meg a pollenszezon, talán egy héttel, ám azt kijelenthetjük, hogy jóval intenzívebb, mint azt előzőleg megszoktuk. A mogyorófa például szinte rögtön virágba borul, amint a külső hőmérséklet nulla Celsius-fok fölé emelkedik, így a virágzáshoz való feltételek nagyon kedvezőek ezeknek a növényeknek. Alapvetően hipertermelnek, azaz nagy mennyiségű pollent hoznak létre és engednek ki a levegőbe. Gyenge tél van mögöttünk, amely egy mondhatni előszezonos feltételeket hozott létre, ez pedig kimondottam alkalmas számukra. A kibocsátott pollenek terjedésének szintén kényelmes körülményeket biztosít ez a meteorológiai állapot, ami jelenleg van, mint a kevés csapadék, alacsony páratartalom, valamint a szeles időjárás. Először kis virág-bojtocskákat hoznak létre a fák, és csak ezután lombosodnak be, ami elősegíti, hogy minél nagyobb mennyiségben engedjék ki magukból a virágport – mondta el lapunknak a biológus.
Ebből kifolyólag a szabadkai Közegészségügyi Intézet idén előbb, már január idusán kezdte a levegő virágpor tartalmának mérését.
– Eddig a legterheltebb hónapok az április és a május voltak. A meleg időjárás miatt és az ebből adódó pici eltolódás okán, a február is igen intenzív hónap lett. A múlt héten 1000 virágpormag volt a naponta mért pollen-koncentráció, pedig még csak a szezon elején vagyunk. Hamarosan várható a nyírfa virágzása is, amely amellett, hogy nagyon nagy mennyiségű virágport termel, nagyon sokat bocsájt ki magából. Ekkor magas koncentrációjú pollentartalmat szoktunk mérni egy köbméter levegőben. Biztos vagyok benne, hogy a kritikus időszak előbb fog kialakulni, mint március-április. A virágpor jelenléte szempontjából bizonyos, hogy hosszabb ideig fog jelen lenni a levegőben, mint tavaly. A nyáron jellemző fűfélék virágzása is várhatóan előbb indul majd meg, és hosszabb ideig fog tartani. A fafajták közül a nyírfának a legerősebb az allergiát okozó hatása, mivel a pollenjében egy olyan fehérje található, amely erős allergiás reakciót hoz létre. Ez azért veszélyes, mert gondokat tud okozni a mély légzőszervekben. A többi fa virágja mérsékelt vagy erős reakciókat okozhat. Vannak növények, nem csak fák, amelyeknek általában alacsony a virágpor tartalma, ám az utóbbi években ezeknél is kiemelkedően magas koncentrációkat mutattak a méréseink, ezért kijelenthetjük, hogy idén igazán nehéz év elé nézünk – részletezte a szakértő.
Ezek tudatában kimondottam célszerű rendben tartani a lakóterünk környékét, az udvart, illetve a kertet. Ültetésnél igyekezzünk olyan növényeket választani, amelyeknek alacsonyabb a virágpor-kibocsájtása, javasolta a biológus. Ám fontos tudni azt is, hogy ezek a levegőben vándorló pollenek nagy távolságokat képesek megtenni. Az éghajlatváltozás szintén hozzájárult a most jellemző szeles időjáráshoz, a kevés csapadékhoz, illetve alacsony páratartalomhoz. A szakértő elmondta, a kutatások alkalmával megállapították, hogy a parlagfű képes egész Ukrajnából és Oroszországból is hozzánk érkezni a nagy szelek alkalmával.

Nyitókép: Márciusban több mint tízféle, térségünkben honos fa virágzik / Molnár Edvárd felvétele