2024. április 14., vasárnap

Nyíltan, támogatással a fiatalok felé

Középiskolásoknak tart előadásokat az Egymásért egyesület

A szabadkai Egymásért egyesület három éve nyújt segítséget azoknak a nőknek, akik mellrákkal küzdenek, illetve azoknak, akik sikeresen kilábaltak a betegségből. Ez a segítség elsősorban pszichológiai, hisz az érintetteknek, beleértve azok hozzátartozóit is, sokszor nehéz megbirkózniuk a betegség jelentette kihívásokkal és annak következményeivel, ugyanakkor a betegekben számos kérdés megfogalmazódik, amit a kezelőorvosuknak nem tudnak feltenni. Az egyesület tevékenységével kapcsolatban tegnap sajtótájékoztatót tartottak.
Az Egymásért egyesület munkáját Milica Pećerić elnök ismertette.
– Tevékenységünknek három területe van, egyrészt dolgozunk azon, hogy felhívjuk a megelőzés fontosságára a figyelmet, másrészt támogatást nyújtunk a megbetegedetteknek, harmadrészt pedig azoknak a nőknek segítünk, akik maguk mögött hagyták a betegséget, de küzdenek a gyógykezelés testi és lelki következményeivel. Tavaly sikeresen megvalósítottuk azokat a projektjeinket, amiket a helyi önkormányzat, a Trag Alapítvány, valamint a ReLoad program anyagilag is támogatott. Több előadást tartottunk, a jövőben is az oktatásra helyezzük a hangsúlyt. Mivel a mellrák egyre fiatalabbakat is érint, az idén a fiatal nőkre fókuszálunk, és előadásokat tartunk nekik a Danilo Kiš Alapítvánnyal karöltve, amely a helyszínt biztosítja. Célunk, hogy az előadásokon tudatosítsuk a középiskolásokban az önvizsgálat fontosságát – mondta Milica Pećerić, aki azt is kifejtette, hogy számos szakemberrel dolgoznak együtt, akik rendszeresen részt vesznek a programjaikban. Az egyesületnek jelenleg 40 tevékeny tagja van, de egy aktív, 200 főt számláló Viber-csoportot is működtetnek.
Ágoston Gabriella, az egyesület alelnöke elmondása szerint az Egymásért egyesület tevékenységi köre kiterjedtebb a hasonló területen aktív külföldi egyesületekénél, ugyanis egy közösséget igyekeznek létrehozni, ahol a nők nyíltan beszélhetnek a betegségükről, és ahol támogatást nyújtanak egymásnak.

Nyitókép: Benedek Miklós felvétele