2024. április 23., kedd

Tóban úszó medence

Egy nem mindennapi beruházás a Palicsi-tónál

Szerbia Kormánya Ugrás a jövőbe – Szerbia 2027 programjának bemutatása során egy olyan medence terveit is napvilágra hozták, amely az elképzelések szerint a jövőben a Palicsi-tóban kapna helyet. Az úszó medence kiépítése várhatóan az idei év végéig befejeződik – adta hírül a Dnevnik napilap.
A médium emlékeztet arra, hogy a Palicsi-tóban úszó medencéről első ízben csaknem két évvel ezelőtt a tavaly októberben elhunyt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség korábbi elnöke, aki akkor a tartományi képviselőház elnöke volt, ejtett szót egy az azóta megnyílt akvaparkban tett látogatása során. Pásztor István akkor hangsúlyozta, hogy egy ilyen beruházás lehetővé tenné, hogy a polgárok a tóban fürödhessenek, anélkül hogy a szennyezett vízzel kellene érintkezniük.
– Műszakilag ez megoldható. Az úszó medencében lévő víz tisztább lenne a tóban lévőnél. Vizsgáljuk annak lehetőségét, hogy egy ilyet el tudunk-e helyezni a Palicsi-tóban. A tóban lévő víz kezelése bonyolult feladat. A tó kiszárítása nem megoldható, más megoldásokat kell keresnünk, amely egyrészt megóvja az emberek egészségét, másrészt kihasználja a lehetőségeket, és gazdaságos lesz – nyilatkozta Pásztor István 2022 nyarán.
A terv nem egy légből kapott ötlet, hisz a Szabadka Város által közzétett dokumentumok tüzetes tanulmányozása során kiderült, hogy ezek az elképzelések már korábban is bekerültek a hivatalos dokumentumokba. A város tavaly nyáron közszemlére bocsátotta a Palics fürdő központi részére vonatkozó részletes szabályozási tervet, amelyben röviden olvashatunk az úszó medencéről.
„A Női strand keretén belül a tervek szerint egy medence létesülne, amivel az objektum fürdőjének kínálata egy új lehetőséggel, valamint egy vonzó turisztikai dimenzióval gazdagodna. A tervek szerint a medence önálló egészként a tóban kapna helyet. A medence vízfelülete 4700 négyzetméter lesz. A tervek szerint platókkal, mólókkal napozásra alkalmas területet alakítanak ki, ugyanakkor olyan korszerű tartalmakkal szerelik fel, hogy biztosítsák a szórakozást és rekreációt – különböző vízi csúszdákat, ugródeszkákat helyeznek ki. A Női strandon jelenleg is meglévő objektumokat, úgymint az öltözők, mosdók, tusolók, étterem, felújítják és kibővítik, hogy azok minden szempontból kielégítsék a szükségleteket, úgy hogy megóvják a védett státusban lévő épület egészét, építészeti örökségét és hangulatát” – olvasható a dokumentumban.
A város által közzétett dokumentum a Női strand keretén belül működő medencéről ejt szót, azonban a Szerb Kormány által bemutatott látványterven az a tónak egy másik részén helyezkedik el.
A Dnevnik összefoglalója kitér arra is, hogy minden jel arra mutat, hogy Szabadka Városa az elkövetkező időszakban is nagy figyelmet szentel a területén lévő idegenforgalmi lehetőségek kibővítésére, illetve kihasználására. Tavaly megnyitott az akvapark, amelynek kiépítése 15 millió euróba került, és ezt az összeget az önkormányzati mellett a tartományi és a köztársasági költségvetésből biztosították, ugyanakkor több, a települést vonzóvá tevő beruházás is megvalósult, például a sétány kibővítése, bicikliút létesítése a tó körül, emellett az állatkert bővítése is a tervek között szerepel.
A Palicsi-tóban lévő úszómedence egy egyedülálló létesítmény lenne Szerbiában, azonban egy hasonló ötlet az újvidéki strand kapcsán is felmerült. Egy, a tavaly az év elején megjelentetett tervezet szerint a Dunába egy 12x30 méteres ponton medencét helyeznének különböző kísérőtartalmakkal.

A Női strand öltözői jelenleg kihasználatlanok / Molnár Edvárd felvétele

A Női strand öltözői jelenleg kihasználatlanok / Molnár Edvárd felvétele

Nyitókép: Az úszó medence látványterve / Szerbia Kormánya felvétele