2024. április 17., szerda

Önismeret és mesterséges intelligencia

Oktatási konferenciát tartottak Szabadkán

Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében szombaton Szabadkán a Majsai Úti Általános Iskolában közoktatási konferenciát tartottak. A 16. alkalommal megrendezett esemény fókuszában a személyiségfejlődés, valamint a mesterséges intelligencia megjelenése jelentette kihívások, lehetőségek álltak. De Negri Ibolya, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének az elnöke újságírói kérdésre elmondta, hogy az eseményen mintegy 270 pedagógus vesz részt.

– A 16. közoktatási konferenciánk címe Szemléletváltás, és arra keressük a választ, hogy a tanárok hogyan tudnak megbirkózni a környezeti hatásokkal. Gyorsan változó világban élünk, és a digitális világban nagy kihívások előtt állnak a pedagógusok, hiszen módszertanilag és elméletileg is változtatni kell a nevelésen, az oktatáson ahhoz, hogy a mai generációkat fel tudják nevelni, és versenyképes tudást adjanak át számukra. Ma ennek tükrében önismerettel és személyiségfejlesztéssel, illetve a mesterséges intelligenciával foglalkozunk. Utóbbi még teljesen ismeretlen számunkra, de itt van velünk, és be kell vonni a tantermekbe, és arra keressük a választ, hogy mindezt hogyan és miképpen tehetjük meg. A konferencia a szakmai fejlődés mellett szellemi feltöltődést is jelent a pedagógusok számára, találkozhatnak, barátkozhatnak, tapasztalatot cserélhetnek, mondta az elnök asszony.

A konferencia megnyitója Bakos Árpád népzenei összeállításával kezdődött, majd De Negri Ibolya köszöntötte az egybegyűlteket, beszédében hangsúlyozva, hogy a világ változik, de az oktatás mindig is a pedagógusok feladata volt és lesz, középpontjában pedig a gyerekek állnak, akiket szeretettel, toleranciával és empátiával kell nevelni ahhoz, hogy harmóniában élhessenek önmagukkal és környezetükkel.

Ezt követően átadták a Pedagógus Szolgálati Emlékérmeket. Az elismeréseket az egyesület legnagyobb támogatója, Magyarország Belügyminisztériumának kezdeményezésére osztják ki azoknak a nyugdíjba vonult pedagógusoknak, akik legalább 25 évig voltak a pályán, és sokat tettek az oktatás színvonalának javításáért, a diákokért. Az idén 16 személy vehette át az emlékérmet, amit De Negri Ibolya és dr. Oláh Lajos, Magyarország Szabadkai Konzulátusának vezető konzulja adott át.

A nyitórendezvény folytatásában az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete tavalyi munkájáról hallhattunk beszámolót, amelyet Tóth Gabriella, az egyesület alelnöke prezentált, és többek között szót ejtett a szakmai továbbképzésekről, és a tehetséggondozás terén végzett munkáról.

A konferencia négy plenáris előadásból állt, többek között dr. Kádár Annamária, a marosvásárhelyi Babes-Bolyai Tudományegyetem egyetemi docense, pszichoterapeuta Ismerd meg Önmagad, és tudni fogod a sorsod! című, és dr. Aáry-Tamás Lajos, a budapesti Oktatási Jogok Biztosának Hivatalának biztosa Oktatás, jog – mesterséges intelligencia című előadását hallhatták a jelenlévők.

Nyitókép: A Pedagógus Szolgálati Emlékérem idei kitüntetettjei / Benedek Miklós felvétele