2024. április 14., vasárnap

Tiszta vizet a csövekbe!

Lecserélik a vízgyár szűrőinek töltetét

Megkezdődött a szabadkai egyes számú vízgyár szűrő-tölteteinek cseréje. A beruházás összege 113 millió dinár, aminek legnagyobb részét, mintegy 100 millió dinárt Szabadka Város költségvetéséből fedezik. A töltetek cseréje várhatóan áprilisban, vagyis még azon időszak előtt befejeződik, hogy a polgárok nagyobb mennyiségben fogyasztják a vizet.
Tegnap a város képviseletében Góli Csilla megbízott tanácsos látogatott ki a helyszínre, akit Sugár György, a Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat igazgatója fogadott.
Góli Csilla a médiának adott nyilatkozatában elmondta, hogy a várost kihívások elé állítják az infrastrukturális beruházások.
– A városi képviselő-testület a tavalyi év végén fogadta el Szabadka Város idei költségvetését, és ebben százmillió dinárt irányoztunk elő az egyes vízgyár tölteteinek cseréjére. A vízművek már korábban is jelezte irányunkba, hogy az objektum 1990 óta van folyamatosan használatban és üzemben, és bizonyos elemeit fontos lenne lecserélni, korszerűsíteni. Az utóbbi években próbálkoztunk más forrásokból eszközöket biztosítani erre, de végül arra a megállapodásra jutottunk, hogy önkormányzati pénzekből, illetve részben a vízművek saját eszközeiből fogjuk ezt a cserét elvégezni. Az infrastrukturális beruházások terén az egész régió nagy kihívásokkal néz szembe, hisz ezek költségvetése esetenként millió eurós nagyságrendű. A városnak jelenleg hetven százaléka van lefedve vízvezeték-hálózattal, és dolgozunk azon, hogy a fennmaradó harminc százalékban is biztosítsuk az ivóvizet. Az idén befejezzük a terveket Királyhalom, Hajdújárás, Nosza és Ludas, valamint Alsó- és Felsőtavankút és Mérges vízhálózatának bővítésével kapcsolatban, ugyanakkor az ipar szükségleteinek is próbálunk eleget tenni, és a kisbajmoki ipari park felé is tervezzük a kapacitások bővítését – fogalmazott Góli Csilla. A tanácsos emellett elmondta, hogy a vízművek közvállalat az idén júliusban törleszteni fogja az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank felé meglévő tartozásait, ami eddig évi kétszázmillió dinárral terhelte a közvállalat költségvetését. Ez azt jelenti, hogy a jövő évtől kezdve a közvállalatnak nagyobb pénzeszközök állnak rendelkezésére.
Sugár György szavai szerint a szűrők tölteteit 2005-ben cserélték utoljára, így azok megértek a cserére.
– Hogy a technikai, nyers vízből ivóvizet állítsunk elő, a víznek át kell haladnia a szűrőkön. A vidékünkön lévő kutakból kinyert vízben arzén, vas és ammónia a megengedettnél magasabb mennyiségben van jelen, és ezeket ki kell szűri. A fúrt kútjaink kétszáz méteres mélységig nyúlnak le, és az itt található vizek kora több ezer év. A Kárpátok vizei nem szennyezettek arzénnal, hanem az arzén természetes összetevőjük, vagyis itt mindig olyan vizet ittak, amiben volt arzén, viszont a törvények módosultak. Először 1990-ben kellett módosítani a technológiákat, majd 2005-ben újabb szigorításra került sor, hogy az arzén eltávolítása még hatékonyabb legyen. Az önkormányzat területén hatvan kutunk van, amiből harminc darab ezen a helyszínen. Évente két új kutat fúrunk, egy-egy kút élettartama harminc év. A szűrők tölteteinek élettartama tíz év, és ezeket 2005-ben cseréltük utoljára. Éppen ezért fordultunk az önkormányzathoz, hisz a polgárok nem maradhatnak ivóvíz nélkül. Az elsődleges feladatunk a meglévő fogyasztók vízzel való ellátása, és csak utána gondolkodhatunk fejlesztésekben, a hálózat további bővítésén – nyilatkozta Sugár György, aki hozzátette, hogy az egyes számú vízgyárban 32 nagy méretű fehér tartály összesen húsz tonna töltetét cserélik le.

Sugár György, Gyivánovity Dániel és Góli Csilla / Molnár Edvárd felvétele

Sugár György, Gyivánovity Dániel és Góli Csilla / Molnár Edvárd felvétele

Nyitókép: Az egyes számú vízgyárban 32 nagy méretű fehér tartály összesen húsz tonna töltetét cserélik le / Molnár Edvárd felvétele