2024. április 17., szerda

Felvonószéket kapott a Sonja Marinković iskola

Tegnap a szabadkai Sonja Marinković Általános Iskola gazdagodott egy mozgáskorlátozottak számára alkalmas felvonószékkel, melyet a folyosón található lépcsőre helyeztek el, annak érdekében, hogy az iskolában tanuló mozgássérült diákok az iskola teljes területén közlekedni tudjanak. Az adományt a szabadkai Systematic Kft. vásárolta meg. Žarko Radonjić, a cég igazgatója már nem először adakozik, hiszen a koronavírus-járvány alatt is segédkezett a Szabadkai Közkórháznak, mondta Stevan Bakić, Szabadka polgármestere az eszköz átadóján.
– A szabadkai önkormányzatnak nagyon jó kapcsolata van a városi vállalkozókkal, így minden felhívásunkra azonnal válaszolnak. 2016-tól kezdve Szabadka Város több mint 405 millió dinárt fordított az általános iskolák és középiskolák felújításaira. Az idei évben a városi költségvetés az általános működéshez közel 457 millió dinárt különít el. Ebből is látszik, hogy a szabadkai városvezetés mennyire elhivatott a város fiataljai felé, az általános iskolás és a középiskolás oktatás tekintetében. Az idei költségkeret 70 millió dinárral több, mint a tavalyi volt – nyilatkozta a polgármester.
Majd hozzátette, hogy a város folyamatosan pályáz tartományi és országos pénzekre, amelyek lehetőséget adnak a diákok jobb oktatási körülményeinek megteremtéséhez. A polgármester kiemelte, hogy az elmúlt néhány évben több pénz lett belefektetve az óvodákba, általános iskolákba és középiskolákba, diákotthonokba és egyéb oktatással kapcsolatos létesítményekbe, mint az ezt megelőző évtizedekben. Stevan Bakić elmondta, ugyanilyen vagy ennél is nagyobb erővel fogják folytatni az effajta beruházásokat. 
Az iskolát 2018-ban újították fel és szerelték fel teljesen, annak érdekében, hogy modernizálják a helyiségeket és a felszerelést. Erre 74 millió dinárt fordított a Város és a Közberuházási Minisztérium, hangzott el az átadón. Pajica Bašić, az iskola igazgatója elmondta, hogy a most kapott eszközre nagy szükségük volt.
– Nagyon sokat jelent az iskolánknak ez az adomány, hiszen előzőleg nem volt felszerelve a tanlétesítményünk minden itt tanuló diák számára, pontosabban azon gyerekek tekintetében, akik mozgáskorlátozottak. Mi igyekeztünk, hogy mindenki számára hozzáférhetővé tegyük az iskolát, ám a folyosón található lépcső eddig akadályt jelentett a mozgásproblémákkal küzdő tanulóinknak. Nagyon örülünk, hogy olyan személyekhez jutott el a problémánk, akik nemcsak meghallgatták, hanem segítséget is nyújtottak ebben. Köszönjük a megvalósítást elsősorban Szabadka Városnak és Žarko Radonjićnak, aki szülőként is jelen van iskolánkban. Úgy gondolom, hogy ilyen felvonószékre más tanintézményekben is szükség lenne, mert sajnos egyre több mozgáskorlátozott gyermekkel találkozunk – mondta el az igazgató.
Pajica Bašić azt is kifejtette, hogy jelenleg egy kislány van az említett iskolában, akinek ilyen jellegű problémája van, de időnként a Kolevka gyermekotthonból is érkeznek diákok, akik között akadnak hasonló hátrányokkal élők, emiatt évről évre akadnak olyan tanulók, akik hasznát veszik az eszköznek.

Nyitókép: Gál Hermina felvétele