2024. április 20., szombat

A zavartalan utasforgalmi szolgáltatásért

Ma ülésezik a szabadkai városi képviselő-testület

A szabadkai városi képviselő-testület ma tartja sorrendben 43. rendes ülését. A konferencián 28 napirendi ponttal kapcsolatosan fejthetik ki véleményüket a képviselők, és hozhatnak határozatokat. Számottevően a közvállalatok idei évi működési tervének jóváhagyását bocsájtják szavazásra. Ám emellett többek között a Szabadkai Gázművek Kommunális Közvállalat, a Palics Park Kft., a Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat és a Subotica-trans Közúti Utasszállító Kommunális Közvállalat fontos kérdéseivel kapcsolatosan hoznak határozatokat. A képviselő-testület ülésével kapcsolatban tegnap dr. Pásztor Bálint, a szabadkai városi képviselő-testület elnöke tartott sajtókonferenciát. Kiemelt néhány célkitűzést, amelyek az idei évben fognak megvalósulni.
– A Szabadkai Gázművek Kommunális Közvállalat gázhálózatára idén 500 új felhasználó fog tudni rákapcsolódni, emellett összesen 18 kilométer hosszan fog bővülni a gázhálózat Szabadka Város területén, és a városhoz tartozó településeken. Konkrétan Kelebián, Újfaluban, Palicson, Makkhetesen, Pescsarában, a Sétaerdő helyi közösségben, Sándorban, Zorkán és a Vasutas-településen fog bővülni a gázhálózat. Ami a vízműveket illeti, olyan beruházások kieszközölésére fog sor kerülni az idei évben, ami az 1-es vízgyár területén fogja javítani a vízellátást, illetve az ivóvíz minőségét. Ezenkívül pedig bővülni fog az ivóvízhálózat a Zorka és Makkhetes helyi közösségek területén, valamint készülnek a tervek a városhoz tartozó falvak vízvezeték-hálózatára vonatkozóan, mint például Tavankút, Királyhalom, Ludas és Hajdújárás. Nagyon fontos megemlíteni, hogy a Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat az idei év végén egy hatalmas hiteltehertől fog megszabadulni. Az elmúlt években a vízművek 200 millió dinárt volt kénytelen hitel formájában törleszteni a nemzetközi pénzintézetek irányába, hiszen olyan fontos beruházásokra került sor néhány évvel ezelőtt, amelyeket hitelből tudott a közvállalat megvalósítani. Ez azt eredményezte az elmúlt években, hogy alig maradt beruházásra pénz, tehát fontos, hogy ettől az évi 200 milliótól a vízművek megszabadul. Ragaszkodtam ahhoz, hogy ne legyen újabb hitel, sem átütemezés, hanem az idei évben a vízművek fizesse vissza ezt a tartozást, annak érdekében, hogy így sokkal több pénz maradjon a vízügyi fejlesztésekre – részletezte dr. Pásztor Bálint.
Kitért a Tiszta Szerbia elnevezésű programra is, melyre már megszülettek az építkezési engedélyek is, így Csantavér és Bajmok tekintetében hamarosan megindulhat a 25–25 kilométer hosszú csatornahálózat kiépítése.
Palics is fejlődés alatt áll, mondta el az elnök, hiszen folytatódik a víkend-telep rendezése, befejeződik a palicsi Víztorony felújítása, valamint a Vér-tó mellett parkolóhelyek lesznek kiépítve a Tartományi Környezetvédelmi Intézet feltételeinek és előírásainak szigorú betartásával.
A képviselők döntenek Alsó Tavankút általános szabályozási tervének elfogadásáról, illetve a levéltár igazgatójának kinevezéséről is. A képviselők határozatot fognak hozni a Subotica-trans Közúti Utasszállító Kommunális Közvállalat finanszírozási modelljének meghatározásáról.
– Stevan Mačković marad a Történelmi Levéltár igazgatója, a pályázat lefolytatását követően újabb mandátumra javasolja őt a városi képviselő-testület. Mindemellett a Subotica-trans helyzetével is foglalkozni fog a testület. Egy határozatot fognak meghozni, ami gyakorlatilag a nulladik lépés. A rendelet a köz-magán partnerség projekt javaslatának jóváhagyására vonatkozik az utasszállítási közvállalat esetében. Mi úgy gondoljuk, hogy a közvállalat egy nagyon nagy hagyománnyal rendelkező cég, amelynek működnie kell, ugyanakkor a legfontosabb az, hogy Szabadka polgárai megfelelő szolgáltatásban részesüljenek, és ne csak a város területén tudjanak eljutni egyik pontról a másikra, hanem a város területén kívül is biztosítva legyen az utasszállítás, gondolok itt a szegedi vonal megőrzésére, vagy akár Magyarkanizsához, Zentához vagy más szomszédos önkormányzatokhoz tartozó településekhez el lehessen Szabadka és környékéről jutni. Jelenleg a város a Subotica-trans működtetésére éves szinten 500 millió dinárt kénytelen költeni, éppen ezért keresünk olyan megoldásokat, amelyek biztosítják a szolgáltatás zavartalan működését, ugyanakkor valamilyen módon és mértékben relaxálják a város költségvetését, hiszen ez az összeg éves szinten hatalmas teher a város számára – részletezte a testület elnöke.
A városi képviselő-testület ülése 9 órakor kezdődik, melyet élőben is követhetnek a világhálón.

Nyitókép: Gál Hermina felvétele