2024. március 4., hétfő

Hagyományok, tepertő és Mikulások

Hétvégi palicsi programajánló

A hétvégén színes programok várják a Palicsra látogatókat. Szombaton tizedik alkalommal rendezik meg a Hagyományok Téli Fesztiválját. Vasárnap Mikulás-futást tartanak, amit 24. alkalommal szerveznek meg, és ez a település egyik legtömegesebb rendezvénye, amelyre várhatóan az idén is több ezren érkeznek. A hétvégi programokkal kapcsolatban szerdán sajtótájékoztatót tartottak.
Ercsi Hargita, a szabadkai városi tanács idegenforgalommal, beruházásokkal és nemzetközi kapcsolatokkal megbízott tagja a téli rendezvények fontosságára hívta fel a figyelmet.
– Palics turisztikai szezonja elsősorban a nyári hónapokban teljesedik ki, ezért fontosak az olyan rendezvények, amelyek a téli hónapokban rendeznek meg. A rendezvényturizmus rendkívül fontos Palics számára, és ezek rengeteg turistát vonzanak a településre. A tavalyi kiemelkedő év volt a turisták száma és a vendégéjszakák tekintetében. Ugyan az idei év még nem ért véget, de ezúttal is nagyon hasonlóan alakulnak a mutatók – hallhattuk Ercsi Hargitától.
Ezt követően Dencs Valéria, a Palics Park Kft. igazgatója, Jánosi Elvira, a Szerbiai Ultramaraton Szövetség elnöke, Fontányi Csilla, a Ludaspuszta Térségi Társulás elnöke, valamint Zoran Molnar, a Vöröskereszt szabadkai városi szervezetének munkatársa szólalt fel, és a programok részleteit is megtudhattuk.
A szombati Hagyományok Téli Fesztiválján mintegy 50 kézműves, valamint gazdag étel- és italkínálat várja az érdeklődőket a Kisvendéglő parkolójában felállított sátorban és környékén. A 11. tepertősütő versenyre a szervezők biztosítják a nyers szalonnát, és a kisült tepertőt háromtagú zsűri értékeli majd. A tepertősütő versenyre korlátozott számban még várják a csapatok jelentkezését a 069/754-043-as telefonszámon Engi Norbertnél. A rendezvény 9 órakor kezdődik.
A Mikulás-futás vasárnap 11 órakor rajtol a Zenepavilontól. A futamra előzetes benevezésre nincs szükség, azt a helyszínen tehetik meg az érdeklődők. A résztvevőknek egy két kilométeres kört kell teljesíteniük a park területén, és a szervezők kérése, hogy viseljenek Mikulás-sapkát, vagy jelmezt. Minden célba érő futó befutórémet vehet át a Mikulástól. A résztvevőket tombola is várja, amelyen három gyermekkerékpárt sorsolnak ki, ugyanakkor mindenkinek jár egy kis tea és zsíros kenyér. Az eseménynek jótékonysági jellege is lesz, a Vöröskereszt munkatársai a délelőtt folyamán várják a polgárok felajánlásait, amiből a népkonyha szolgáltatásainak felhasználóit ajándékozzák meg a közelgő ünnepek során.

Nyitókép: Molnár Edvárd archív felvétele