2024. július 18., csütörtök

A fokhagyma ünnepe

Ludas: Fesztivál, falunap, hajnalig tartó utcabál

A Szabadka melletti Ludason szombaton ünnepelték a falu napját és tartották meg a fokhagymafesztivált. Az előbbit 22., az utóbbit pedig 26. alkalommal szervezték meg. A rendezvényről Engi Norbert, a ludasi helyi közösség tanácsának elnökhelyettese, a fesztivál szervezője nyilatkozott lapunknak.

– A rendezvényt hagyományosan augusztus első felében szervezzük meg. Az idén először kellett egy héttel eltolnunk a fesztivál kezdetét, ugyanis a múlt hétvégén esett az eső. A fesztivál jelentős a falu számára, hiszen erre az alkalomra sokan látogatnak el Ludasra a környező településekről és Szabadkáról. Fokhagymatermesztők vásárt tartottak a fesztivál helyszínén, ugyanis Ludas a fokhagymatermesztésről ismert. Nem mellesleg a rendezvénnyel egybekötve minden évben szakmai tanácskozást is tartunk a fokhagymatermesztőkkel.

Az idei évben a bánáti Egyházaskérről jöttek hozzánk vendégek. Velük folytattunk eszmecserét a fokhagymatermesztésről, és megosztottuk egymással a különböző termelési taktikákat. Sajnos azt kellett megállapítanunk, hogy az idei év rossz volt a fokhagymának, mert a kereskedők nagyon alacsony árat kínálnak a termésért. Ezért a termelők elkeseredettek, de reméljük, hogy a helyzet javulni fog. Az egyházaskériek mellett más vendégeink is voltak a fesztiválon. Ludasnak hat testvértelepülése van. Az idei évben Érsekhalma képviseltette magát, ugyanis velük való kapcsolatunk immár huszonöt éves múltra tekint vissza – mondta a szervező.

Az ünnepi program hálaadó szentmisével kezdődött a helybeli Szent Katalin-templomban. Ezt követően nyitották meg a fokhagymafesztivált a vásártéren. Itt többek között fokhagymához fűződő versenyeket tartottak. A gyermekek fokhagyma-gerezdelésben, míg a felnőttek füzérfonásban mérték össze ügyességüket. Emellett felköszöntötték a tavalyi rendezvény óta született ludasi csecsemőket is, négy lányt és négy fiút. A ludasi falunapot és a fesztivált hajnalig tartó utcabál zárta, ahol a Kikindai Vidám Fiúk szolgáltatták a talpalávalót.

Nyitókép: A termesztőktől lehetett fokhagymát vásárolni (Patyi Szilárd felvétele)