2024. július 16., kedd

Gyűlik a búzaadomány

Az Óbecse községbeli termelők is csatlakozhatnak a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem programhoz

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége (VASZ) az idén is megszervezi Vajdaságban a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében a búzaadományok begyűjtését. A vajdasági gazdaszervezetek segítségével a begyűjtés folyamatos lesz. A termelők jelezni tudják a megadott napig az adományaikat a helyi gazdaszervezeteknél, illetve a helyi falugazdász irodáknál. Fehér Kálmán, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének Óbecse községbeli falugazdásza elmondta, hogy június és július folyamán is folyamatosan várják a búzaadományokat.

– Azt látjuk, hogy egyre több gazda adakozik, olyanok is, akik nem vetettek búzát, ők pénzt adományoznak, és azon lisztet veszünk, amit aztán szétosztunk. Egy zsák búza nem jelent nagy hiányt a termelőknek, de ha csak mindenki annyit ad, akkor az már egy jelentős mennyiségnek bizonyul. Az adomány mennyisége nincs meghatározva, mindenkinek a lelkiismeretére van bízva – mondta a falugazdász. Hozzátette, hogy az Óbecse községbeli gazdák szívesen részt vesznek a jótékonysági akcióban, és évről évre egyre többen ismerik fel a gyűjtés fontosságát.

A búzaadományok személyes átvételre 2024. július 30-án 8 és 13 óra között Zentán a Mária utca 42. alatt kerül sor. A felajánlott búza mennyiséget a Borsos malomban fogják lisztre cserélni, ezt Vajdaságban használjál majd fel, és jelképesen csak egy zsák mennyiséget visznek át Magyarországra az összeöntés ünnepére. A kapott liszttel a VASZ elnökségének határozata alapján a gyermekekkel foglalkozó intézményeket, civil szervezeteket, a kollégiumokat, a sérült gyermekekkel foglalkozó szervezeteket, lurkóházakat, a nagycsaládos egyesületeket és azon belül a családokat szeretnék támogatni, akik erre ténylegesen rászorulnak.

A Magyarok Kenyere program révén a magyar gyermekeket segítik az anyaországban és a határon túl is. A felajánlott búza egy részét liszt, a másik részét pedig kenyér formájában juttatják el a rászorulókhoz.

Nyitókép: Óbecse községben Fehér Kálmán falugazdász segíti a termelőket (Fotó: Kancsár Izabella)