2024. június 21., péntek

Felújított épület, új sportpálya

Beruházások az óbecsei Samu Mihály és a Petőfi Sándor Általános Iskolában

Hivatalosan is átadták rendeltetésének csütörtökön az óbecsei Samu Mihály Általános Iskola felújított épületét. A jeles alkalomból ünnepi műsort tartottak az oktatási intézmény tornatermében. Az eseményen jelen volt Mackó Zsuzsanna tartományi oktatási altitkár, Rigó Pál Zsófia, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke, valamint a helyi önkormányzat képviselői.

A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság közel 12 millió dinárral támogatta az iskola alsó épületének a rekonstrukcióját, amelynek köszönhetően bemeszelték a tantermeket és a külső falakat, továbbá kicserélték a nyílászarókat.

– A titkárság folyamatosan támogatja a Vajdaság területén lévő oktatási intézmények fejlődését. Azon dolgozik, hogy jobb feltételeket biztosítson az iskolában való tartózkodáshoz és munkához, ez a gyermekek és az alkalmazottak érdeke, hiszen napjaik jelentős részét itt töltik. Továbbra is hiszek abban, hogy közös munkával és sikeres együttműködéssel, mint ahogyan a példa is mutatja, sok minden megvalósítható. Az iskolaépület felújítása nem csupán esztétikai kérdés, hanem lényeges lépés a tanulás és az oktatás körülményeinek javításában is. Az új, modern környezetben a diákok még motiváltabbak lesznek, a pedagógusok pedig hatékonyabban végezhetik a munkájukat – emelte ki Mackó Zsuzsanna.

A Magyar Nemzeti Tanács 250 ezer dináros támogatásának köszönhetően felújították a tornaterem és a napközi ereszcsatornáját. Rigó Pál Zsófia a köszöntőbeszédében kiemelte: a vajdasági magyar közösség fejlődésének egyik sarokköve az oktatás, ezért az MNT külön figyelmet fordít és eszközöket biztosít az oktatási hálózat fejlesztésére.

– Óbecsére kizárólag a tavalyi év folyamán körülbelül 3,5 millió dinár érkezett az oktatási intézményekhez a Magyar Nemzeti Tanács forrásaiból. A Samu Mihály Általános Iskola épületfelújítási projektumán felül, a korábbi költségvetési években szintén a tartományi titkársággal közösen támogattuk a napközis terem felújítását és felszerelését, az intézmény műszaki felszereltségének bővítését és további, az oktatás színvonalának fejlesztésére irányuló eszközök beszerzését is. Az idei évre a Magyar Nemzeti Tanács óvodai fejlesztési csomagjának keretein belül további 1,2 millió dinárnyi támogatás kapott jóváhagyást egy olyan projektumra, ami meglátásunk szerint szintén érdemben tud hozzá járulni a pozitív jövőképhez. Ez a projektum a péterrévei óvodai kapacitások bővítése – fogalmazott Rigó Pál Zsófia.

 

A tartományi oktatási titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács és a helyi önkormányzat képviselői megtekintették az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola új sportpályáját (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

A tartományi oktatási titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács és a helyi önkormányzat képviselői megtekintették az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola új sportpályáját (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

Az idén szeptemberben összesen 28 magyar és 15 szerb elsős kezdi meg tanulmányait az óbecsei Samu Mihály Általános Iskolában. A kéttannyelvű oktatási intézménynek jelenleg 378 diákja van, a tanulók többsége magyar nyelven tanul. Janković Annabella, az iskola igazgatónője elmondta, hogy a helyi önkormányzat és az intézmény között jó az együttműködés.

– Sok tervünk van, folyamatosan pályázunk az illetékes titkárságnál, a Magyar Nemzeti Tanácsnál, a különböző nagykövetségeknél, és várjuk az eredményeket. A pályázatok elbírálásától függően dolgozunk majd. A terveink szerint áttérünk az egyváltásos, egész napos oktatásra, továbbá szeretnénk megváltoztatni iskolánk nevét. Óbecse községben két Samu Mihály Általános Iskola van, egyik Óbecsén, a másik Péterrévén. Ez sok esetben problémát okoz. Intézményünk új neve várhatóan Than Fivérek Általános Iskola lesz, emellett az a célunk, hogy bővítsük az iskolát. Szükségünk van további nyolc tanteremre, pályáznunk kell, és utána építünk – nyilatkozta az igazgatónő.

A tartományi oktatási titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács és a helyi önkormányzat képviselői ellátogattak az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolába is, ahol megtekintették az oktatási intézmény új szabadtéri sportpályáját. A mintegy 15 millió dináros beruházásnak köszönhetően, amelyből a Tartományi Sport- és Ifjúsági Titkárság 12 millió dinárt, az óbecsei önkormányzat pedig további hárommillió dinárt biztosított, egy teljesen új, korszerű és biztonságos sportpálya áll a diákok rendelkezésére.

– 2019-ben bezárás fenyegette az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolát. Azóta azt látjuk, hogy összefogással, kellő munkával és alázattal, tervekkel és csapatmunkával milyen eredményeket lehet elérni. Óbecse község területén ez az első ilyen modern sportpálya, de ez az iskola tudhatja magáénak a legkorszerűbb digitális tantermet is – hangsúlyozta Kiss Igor, az óbecsei községi képviselő-testület elnöke.

Az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolában az idén szeptemberben összesen 36 magyar elsős kezdi meg tanulmányait: az óbecsei anyaiskolában 33-an két tagozatban, hárman pedig a dreai kihelyezett tagozatban. Potrebić Tőzsér Gabriella, az oktatási intézmény igazgatónője kiemelte, hogy az elmúlt négy évben megduplázódott a beiratkozott diákok száma.

– A munkálatok megkezdésével problémákba ütköztünk, hiszen kiderült, hogy a sportpálya alapja sincs megfelelő állapotban. Ezért volt szükség további hárommillió dinárra, hogy újraaszfaltozzák az alapot. A munkálatok befejeződtek, a pályát már használják a diákok. Több mint száz négyzetméternyi területről van szó, amelyen három pálya van: egy kézilabda- és kis focipálya, egy kosárlabdapálya, továbbá egy röplabdapálya. A pálya műanyag alapú, ami azt jelenti, hogy az elkészült projekt alapján Svédországban öntötték ki a legmodernebb módszerrel, a színeket mi válogattuk. Húsz év garanciát kaptunk, ami azt jelenti, hogy bármelyik részét ki tudjuk cserélni, ha megrongálódik, hiszen az alap úgy van összeillesztve, mint egy kirakós. A múlt héten törökországi cserediákok érkeztek hozzánk, így egy nemzetközi kosárlabda meccsel felavattuk az új sportpályát – mondta az igazgatónő.

Nyitókép: Felújították az óbecsei Samu Mihály Általános Iskola alsó épületét (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)