2024. május 18., szombat

Az idén korábban kezdődött az allergiaszezon

A levegőben jelenleg a nyírfa, a ciprus, a kőris és a fűz pollenkoncentrációja a legmagasabb

A kedvező időjárási viszonyok miatt az idén korábban kezdődött az allergiaszezon. A pollenallergiától szenvedőknek érdemes tisztában lenniük a panaszaikat kiváltó növények virágzásának szezonjával. Az allergiás reakciót a fák, füvek és egyéb virágos növények finomabb, szabad szemmel egyáltalán nem látható virágporszemcséi okozzák. A fák virágpollenjére allergiás személyek most a legérzékenyebbek, hiszen a levegőben jelenleg a nyírfa, a ciprus, a kőris és a fűz pollenkoncentrációja a legmagasabb.

– A levegő ebben az időszakban tele van rengeteg vírussal és baktériummal, illetve számos allergénnel, ezért elég nehéz meghatározni, hogy allergiáról vagy megfázásról van-e szó. A megfázás általában gyorsan, néhány nap alatt elmúlik, és a betegek rögtön megkönnyebbülést éreznek, ha valamilyen megfázás elleni kezelést kapnak. Az allergia ezzel szemben hosszabb ideig tart, a tünetek jól felismerhetők, és rendszerint nem kíséri láz, ha nem alakul ki a nyálhahártya szekundáris fertőzése. A páciensek szemkönnyezésre, orrfolyásra, orrdugulásra, tüsszentésre, fül-, szem- és bőrviszketésre panaszkodnak, és az állapotuk kihatással van a mindennapjaikra – közölte dr. Slađana Gajinov, az óbecsei Egészségház fül-orr-gégésze.

Ugyan az allergiaszezon az idén korábban kezdődött, a java még hátra van. A tapasztalat szerint a nyár közeledtével egyre többen fordulnak orvoshoz allergiás tünetekkel. Dr. Slađana Gajinov elmondta, gyakran előfordul, hogy a rendkívül súlyos allergiás tünetek miatt a páciensek nem tudják elvégezni a munkafeladataikat, a gyermekek pedig kimaradnak az óvodából, iskolából. Hozzátette: ha szükséges, akkor szakorvosi vizsgálatra küldik a betegeket.

– A szakorvos elvégzi a megfelelő vizsgálatot. Ami konkrétan az én munkámat illeti, megvizsgálom a páciens torkát, orrát és fülét, és azonnal látom a nyálkahártya színének elváltozását. Ezt követően meghatározott laboratóriumi vizsgálatot javasolok, amelynek eredményeiből meg tudjuk állapítani, hogy a páciens allergiás-e vagy sem. Létezik az úgynevezett allergiás rhinitis, amely nem mutatható ki a vérből és bőrteszttel sem. A páciens az eredmények alapján nem allergiás, mégis vannak tünetei, ezért az allergiás rhinitist úgy tudjuk diagnosztizálni, ha elvégzünk egy speciális tesztet, amit azonban nem végeznek el mindenhol és mindenkinek. Ennek a tesztnek a segítségével pontosan megállapítható, hogy mire allergiás a páciens – fogalmazott a szakorvos.

Az allergiás panaszokat kordában kell tartani, elsősorban az életminőség romlása miatt. Az allergiák kezelése a tünetek súlyosságától függ. Súlyosabb tünetek esetén ajánlott orvoshoz fordulni.

Nyitókép: Az óbecsei Egészségház (Fotó: Kancsár Izabella)