2024. május 19., vasárnap

Than Mór az utókornak is példát mutatott

A magyar festészet jelentős alakjára emlékeztek Óbecsén

Az óbecsei Than Fivérek Értelmiségi Kör szervezésében Than Mór halálának 125. évfordulója alkalmából hétfőn ünnepi megemlékezést tartottak a neves festőművész szülővárosában, Óbecsén. A 17 órakor kezdődő szentmisét msgr. Fazekas Ferenc szabadkai megyéspüspök szolgáltatta a belvárosi Nagyboldogasszony-templomban.

– A belvárosi plébános meghívására jöttem Óbecsére, szülővárosomba. Mint óbecsei, örülök, hogy ilyen neves ember is született ebben a városban, és örülünk, hogy mindannyian megemlékeztünk a munkásságáról, szorgalmáról és mindarról, amit mindannyiunkért tett – fogalmazott a megyéspüspök.

Kiállítás nyílt Than Mór halálának 125. évfordulója alkalmából a Than Emlékházban (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

Kiállítás nyílt Than Mór halálának 125. évfordulója alkalmából a Than Emlékházban (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

A szentmisét követően a helyi Városi Múzeum közreműködésével a művész munkásságát bemutató kiállítás nyílt a Than Emlékházban. Itt már a festő több külföldi galériában és múzeumban őrzött alkotásának a reprodukciója egyébként is látható, a mostani tárlaton azonban eredeti festmények is kiállításra kerültek: a Szent Mihály-oltárkép, amely Óbecsén található és a Szent Anna-mellékoltárkép, amely Törökkanizsáról érkezett. A látogatók Than Mór egy eddig még nem látott művével is megismerkedhetnek: Kossuth Lajos kérésére ő tervezte az első magyar bélyeget.

– A festőművészről kevésbé ismert az a tény, hogy 19-20 évesen Kossuth Lajos személyesen kérte fel arra, hogy alkossa meg az első magyar bélyegtervezetet. A mai világban a bélyegnek kicsit talán elkopott a jelentősége, de abban a korban nagyon sokat jelentett, hiszen ez volt a kommunikáció egyik alapja. Sajnos az 1848–49-es forradalom és szabadságharc úgy alakult, ahogy, ezért ez soha nem került kinyomtatásra. Később másolatként kinyomtatták, ebből tudtunk mi is beszerezni. Ez tekinthető meg nálunk a Than Emlékházban – közölte Bonifárt László, az óbecsei Than Fivérek Értelmiségi Kör elnöke.

Than Mór oltárképével összesen öt vajdasági település büszkélkedhet: szülővárosa, Óbecse mellett Felsőhegyen, Kishegyesen, Törökkanizsán és Szenttamáson is megtalálható egy-egy festmény. Az évforduló alkalmából megnyílt kiállítás egyik különlegessége, hogy a két vajdasági oltárképet az eredeti, szakrális közegéből kiemelve láthatja a közönség.

Kossuth Lajos kérésére Than Mór tervezte az első magyar bélyeget (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

Kossuth Lajos kérésére Than Mór tervezte az első magyar bélyeget (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

– Than Mór Óbecsén született, és az óbecseiek számára ez már alapból büszkeséget jelenthet. Azonban fontos tudnunk, hogy a festőművész a nagy történeti és a mitológiai témákban, továbbá az egyházi festészetben is jelentőset alkotott – mondta Szarka Mándity Krisztina, a Zentai Városi Múzeum művészettörténésze, aki szakmai segítséget nyújtott a kiállítás megszervezése során.

Egy Than Mór és Than Károly emléktáblát avattak fel az emlékház udvarában (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

Egy Than Mór és Than Károly emléktáblát avattak fel az emlékház udvarában (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

Than Mór az 1848–49-es forradalom és szabadságharc ideje alatt hadifestőnek állt, így szolgálta a nemzetét. A festő ezzel az utókornak is példát mutatott, emelte ki dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

– Than Mór életműve arra tanít bennünket, hogy mindenki tehet a nemzet felemelkedéséért és fejlődéséért. Than Mór nem lehetett katona, de hadifestőként Görgey Artúr tábornoknak a seregében lefestve a szabadságharc jeleneteit a ma élő és az utánunk következő generációk számára is fényképszerűen tudta azt szemléltetni, hogy hogyan zajlott a szabadságharc, milyen hősiesség jellemezte az 1848–49-es forradalom résztvevőit – fogalmazott a VMSZ elnöke.

Az ünnepség keretében egy Than Mór és Than Károly emléktáblát is avattak az emlékház udvarában. A kiállítást március 18-áig tekinthetik meg az érdeklődők a Than Emlékházban.

Nyitókép: A szentmisét msgr. Fazekas Ferenc szabadkai megyéspüspök szolgáltatta a belvárosi Nagyboldogasszony-templomban (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)