2024. május 21., kedd

Százhuszonöt éve hunyt el Than Mór

Ünnepi megemlékezést tartanak az óbecsei születésű neves festőművész emlékére

Az óbecsei Than Fivérek Értelmiségi Kör szervezésében hétfőn, március 11-én ünnepi megemlékezést tartanak Than Mór halálának 125. évfordulója alkalmából. 17 órakor szentmise lesz a neves festőművész emlékére a belvárosi Nagyboldogasszony-templomban, amelyet Fazekas Ferenc püspök szolgáltatja, 18 órakor pedig a Than Emlékházban egy március 18-áig megtekinthető kiállítás nyílik ebből az alkalomból. 
– A már meglévő festményreprodukciók mellett két eredeti kép is érkezik hozzánk, az egyik Óbecséről, a másik pedig Törökkanizsáról, ezek egyházi képek. Emellett szeretnénk bemutatni Than Mór kevésbé ismert alkotásait is. Kiállítjuk a bélyegtervezetét, amely az első magyar bélyeg, Kossuth Lajos felkérésére készítette. Sajnos a szabadságharc úgy hozta, hogy ezt soha nem nyomtatták ki, viszont a később megjelent verzióját meg tudtuk szerezni, és így megtekinthetik az idelátogatók – fogalmazott Bonifárt László, az óbecsei Than Fivérek Értelmiségi Kör elnöke a szerdán megtartott sajtótájékoztatón. 
A jeles esemény az óbecsei Városi Múzeum közreműködésével valósul meg.
– Az óbecsei Városi Múzeum a technikai felkészülésben, illetve a szállításban tudott hozzáértő segítséget nyújtani. Mivel kulturális javakról van szó, szakmailag felügyeljük, és támogatjuk ezeknek a szállítását, kiállítását. Szarka Mándity Krisztina, a Zentai Városi Múzeum munkatársa is segítséget nyújt nekünk – mondta Tojzán Ákos, az intézmény igazgatója.
 

Nyitókép: Kancsár Izabella felvétele