2024. június 21., péntek

Itthon látják a jövőt

Óbecsére került az egyik vándorbölcső

Kilenc éve alkot egy párt az óbecsei Kéringer Karina és a törökbecsei Ernyesi Norbert, a fiatalok az idén májusban fogadnak örök hűséget egymásnak. Kislányuk, Ernyesi Emily tavaly november végén született, ő a legújabb lakója az egyik vajdasági agrárvándorbölcsőnek.

Óbecsén az otthonukban fogadott a fiatal pár, Emily éppen ringatózott. A kislány nagyon szereti a bölcsőt, meséli az édesanya.

– Fehér Eliza barátnőmnek nemrég született meg a második gyermeke, náluk, Bácsföldváron láttam meg ezt a gyönyörű vándorbölcsőt. Eliza és férje, Fehér Kálmán falugazdász felajánlotta nekünk, hogy ha megszületik a kislányunk, akkor elhozzák nekünk a bölcsőt. Így került hozzánk. Nagyon szeretjük mindannyian, Emily főleg, minden délután ebben pihen, este is ebben altatjuk el, majd innen kerül át a kiságyába. Nagyon örülünk annak, hogy kislányunkhoz is eljutott a vándorbölcső, és kívánjuk, hogy a továbbiakban is sok gyermeket ringasson édes álomba – mondta Karina.

A Kéringer család földműveléssel és konyhakerti növények termesztésével foglalkozik hosszú évtizedek óta. Norbert négy évvel ezelőtt kezdett el dolgozni leendő felesége szüleinél.

– Az egyetem után rögtön náluk álltam munkába. A mezőgazdaságnak nincs köze a végzettségemhez, ennek ellenére úgy érzem, feltaláltam magam. Karina édesapja lassan belevezetett a munkafolyamatba, én pedig igyekszem, törekszem megállni a helyemet. Ötgenerációs családi vállalkozás ez, úgyhogy mi is ezzel szeretnénk foglalkozni, és ezt szeretnénk továbbadni a gyermekeinknek – mondta az édesapa. Hozzátette: soha nem volt kérdéses számukra: itthon látják jövőjüket.

A kis Emily mindennap ringatózik a bölcsőben (Kancsár Izabella felvétele)

A kis Emily mindennap ringatózik a bölcsőben (Kancsár Izabella felvétele)

A kis közösségekben élő családok gyermekvállalási szándékát ösztönző vándorbölcső-mozgalom 2012-ben indult. A magyarországi Agrárminisztérium is csatlakozott hozzá: 2020-ban, a nemzeti összetartozás évében indította el az Agrár Vándorbölcső programját a külhoni magyar, mezőgazdaságból élő és gyermeket vállaló családok támogatása céljából. A projekt keretében minden határon túli, magyarlakta régióba eljuttattak egy vagy több, fából faragott, ringatható bölcsőt. A program célja, hogy családalapításra ösztönözze a fiatal házasokat. Vajdaságban jelenleg három bölcső van, és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége gondoskodik arról, hogy eljusson a kisgyermekekhez. Ernyesi Emily a 19. kisbaba, aki a vajdasági vándorbölcsők egyikében ringatózhat. Néhány hónap múlva tovább vándorol a bölcső, hogy így hirdesse az összetartozás fontosságát.

Az Agrár Vándorbölcső program keretében Vajdaság mellett Kárpátaljára, Felvidékre, Muravidékre, Székelyföldre, a Partiumba, Drávaszögbe és Belső-Erdélybe is eljuttattak bölcsőket.

Nyitókép: Norbert, Karina és Emily (Kancsár Izabella felvétele)