2024. április 17., szerda

„Érettebb, nyugodtabb történet”

Megjelent az óbecsei Fokos zenekar legújabb lemeze

Jobb idők címmel jelent meg az óbecsei Fokos zenekar legújabb, sorrendben hatodik lemeze. A 2010-ben alakult zenekar egyik legfontosabb ismertetőjegye, hogy a saját közösségük zenéjét nem hagyják elveszni, célja pedig a magyar népzene, ezen belül a dél-alföldi magyar tamburamuzsika megismertetése minél szélesebb körben. Az új CD tíz számot tartalmaz.

– A tizennégy év közös muzsikálás csak-csak megtette a hatását, és ez most már látszik a kiadott lemezeken is. Amikor kiadtuk az elsőt, az volt a legnagyobb mérföldkő, akkor szereztük meg azt a tapasztalatot, amit azóta is kamatoztatunk. A legelső lemezünk a Kiskoromtól nagykoromig, a második a Jókedvemben című lemez. Ezután jelent meg a Törökkanizsa község népzenei hagyatéka és Óbecse község népzenei hagyatéka. Az ötödik lemezünk a Zengető, amely megzenésített verseket tartalmaz. A legújabb lemezünk, amely a Jobb idők címet kapta, tulajdonképpen a Kiskoromtól nagykoromig és a Jókedvemben sorozatba illik bele, ami annyit jelent, hogy ezeken a lemezeken mindent muzsikálunk. Most is természetesen figyeltünk arra, hogy méltó helyet foglaljon el a dél-alföldi népzene. Az eddig megjelent lemezeinken ez azt jelentette, hogy a tízből öt tamburás szám kapott helyet, most pedig négy tamburás és egy dudás. Az öt dél-alföldi népzene mellett az új lemezünkön megtalálható még magyarpalatkai zene is, amivel gyakorlatilag a kezdetek óta foglalkozunk, de most éreztük magunkat elég érettnek ahhoz, hogy ezt lemezre is vegyük. Vannak rajta egészen különleges számok is, amelyek az eddigi cédéinken nem szerepeltek, például moldvai zene kobozzal, furulyával vagy gyimesi zene, ami egy furulyás, gardonos történet. Nagyon változatos lett a Jobb idők. Mondhatjuk azt, hogy nem a legpörgősebb lemezünk, hiszen például van rajta egy olyan szám is, ami két balladából, tehát két juhásznótából áll. Ez egy érettebb, nyugodtabb történet lett, a címe is ezt tükrözi. A Jobb idők címet azért választottuk, mert gyakorlatilag bármit bele lehet érteni: ugye azt is érthetjük alatta, hogy azok voltak a jobb idők, amikor ez a zene még eredeti formájában élt, azt is érthetjük alatta, hogy jobb idők következnek majd, de a mostani időket is érthetjük jobb idők alatt. Nagyon sok ötletünk van, úgyhogy további lemezek is várhatóak a jövőben – mesélte Szerda Balázs, a Fokos zenekar vezetője, aki hozzátette, hogy hamarosan lemezbemutató-körútra is sor kerül.

Az igazi áttörést a zenekar a 2012-es Fölszállott a páva című népzenei tehetségkutató műsornak köszönheti, ahol a középdöntőig jutottak. Ennek köszönhetően megkapták Óbecse község díját, valamint a Fonó Budai Zeneház különdíját is, mely 50 órányi stúdiómunkát tartalmazott, ennek eredménye a Kiskoromtól nagykoromig címet viselő (első) lemezük. A betyáros tamburásokként is elhíresült zenészek azóta is koncerteznek, lemezbemutatókat tartanak, nyári népzenei táborokat járnak, anyagot gyűjtenek, táncházakban muzsikálnak, tánccsoportokat kísérnek Vajdaságban és Magyarországon, de számos alkalommal eljutottak már a Kárpát-medencén kívülre is. Turnéztak már több európai városban és az Amerikai Egyesült Államokban.

A Fokos zenekar jelenlegi tagjai Czutor Róbert (cimbalom), Jovánovity Péter (nagybőgő, ütőgardon, dob), Keszég Ákos (hegedű, hegedűkontra, prímtambura), Ölveczky Tamás (klarinét, tárogató, harmonika), Szabó András (hegedű, basszprímtambura, duda, furulya), Szerda Ákos (ének) és Szerda Balázs (brácsa, tamburakontra, koboz). A zenekar legújabb lemezén muzsikál még az együttes korábbi tagja, Cseszák Zsombor (hegedű), továbbá közreműködött Boldizsár Csaba (tamburacselló), Kelemen Zsolt (brácsa) és Szabó Annamária (ének). A lemez kiadója a Fokos Civil Szervezet, támogatója pedig a Nemzeti Kulturális Alap, a Csoóri Sándor Alap, valamint a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság. A felvétel a Zoomanoid Multimedia stúdióban készült.

Nyitókép: A Fokos zenekar, fotó: Fokos zenekar/Sörfőző Kornél