2024. február 28., szerda

A legnagyobb öröm a gyermekek megajándékozása

Mikuláscsomagot kaptak a dreai és az óbecsei Lurkóház védencei

Helyi vállalkozók támogatásával összesen 35 mikuláscsomaggal örvendeztette meg a dreai és az óbecsei Lurkóházak védenceit a Vajdasági Magyar Szövetség óbecsei helyi szervezete. A csomagokat szerdán délután adták át.

– Minden évben, ezekben az ünnepi napokban így karácsony előtt, amikor alkalmunk van, akkor elmegyünk mindkét Óbecse községhez tartozó Lurkóházba, tehát Dreára és Óbecsére is. Az igények szerint és a lehetőségeinkhez mérten megpróbálunk a gyermekeknek és magának a háznak is segíteni. A legnagyobb öröm számunkra, amikor a gyermekeket ajándékozzuk meg, erre pedig szimbolikusan Szent Miklós napját választottuk. Én csak szeretcsomagnak hívom, hisz bármit is tartalmaz, a legfontosabb a szeretet. Nyilván, ami a legkedvesebb, az van a csomagokban: mindenféle ropi, sok-sok édesség, ami ilyenkor talán még izgalmasabbá és még édesebbé teszi a napjaikat így az év végén. Az én karácsonyi ünnepem is a lurkósok karácsonyi ünnepével, az ünnepi műsorával kezdődik. Ezek a gyermekek mindig csodálatos műsorral készülnek a nevelők fáradtságos munkájának eredményeképp, és azok a személyek, támogatók, akiket ők meghívnak és eljönnek, azok valóban átszellemülnek, akkor érezzük meg igazán a karácsony varázsát. Nyilván akkor sem fogunk üres kézzel jönni – fogalmazott Kiss Igor, a VMSZ óbecsei helyi szervezetének elnöke.

Éter Blanka, az óbecsei Lurkóház házfelelőse elmondta, hogy már javában készülnek a gyerekekkel a karácsonyi ünnepségre, és hogy az effajta figyelmesség sokat jelent számukra, hiszen a családok többsége szerény körülmények között él, és nem engedheti meg magának az ünnepi kiadásokat. A védencek minden évben karácsonyi műsorral mondanak köszönetet azoknak, akik munkájukkal vagy adományaikkal egész évben támogatják az intézmény működését.

– Jelenleg 16-an vagyunk, viszont arra számítunk, hogy a karácsonyi műsorig ez a létszám növekszik majd, és leszünk a megszokott húszan. A gyerekek nálunk étkeznek, reggeliznek vagy pedig délután uzsonnáznak, tanulnak itt a házunkban, szabadidős programjuk is van, van, aki itt tisztálkodik, minden napjuk változatos. A védencek többsége halmozottan hátrányos helyzettel indul, sokuknál otthon a legalapvetőbb szükségletek sem adottak, nincs áram a házban. Van olyan gyerek, aki csak ezt az egy csomagot kapja, és azt kell mondanom, hogy ez nagyok sokat jelent. Szebbé tették a lurkók napját – közölte a házfelelős, aki hozzátette, hogy a ház életének ez a legzűrösebb időszaka, ilyenkor érkezik a legtöbb adomány.

Nyitókép: A védencek nagyon örültek a csomagoknak, fotó: Kancsár Izabella