2024. július 20., szombat

Ne engedjünk soha az elnyomásnak

Az aradi vértanúkra emlékeztek Óbecsén és Törökbecsén

Pénteken délután Óbecsén a belvárosi római katolikus temetőben alkalmi műsorral és koszorúzással tisztelegtek az aradi vértanúk emléke előtt.

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékét őrző síremléknél tartott megemlékezésen ft. Magó László plébános mondott imát az áldozatok lelki üdvéért. Nákity Szekrény Anetta polgármesteri tanácsadó ünnepi beszédében többek között úgy fogalmazott: ma az aradi vértanúk emléknapja arra emlékeztet bennünket, hogy a magyar nemzet mindig képes volt összefogni a közös cél érdekében. Hozzátette, legyünk büszkék arra, hogy magyarok vagyunk, és őrizzük meg azokat az értékeket, amelyekért az aradi vértanúk harcoltak és haltak meg.

– Az emberi szabadság és az önrendelkezés jogai ma is aktuálisak. A nemzeti szabadság és az emberi jogok védelme továbbra is kihívásokkal teli feladat. Az aradi vértanúk áldozata emlékeztet bennünket arra, hogy soha ne feledjük el értékeinket, és mindig álljunk ki azokért. Az elmúlt évek során a világ számos részén, és itt szűkebb pátriánkban is láttuk, éreztük, tapasztaltuk hogy a szabadság sérülhet. Az emberi jogokat figyelmen kívül hagyják, a nemzeti önrendelkezést korlátozzák. Ilyen körülmények között az aradi vértanúk példája arra int bennünket, hogy álljunk ki a szabadság értékeiért, és ne engedjünk soha az elnyomásnak. Azaz, hogy egy Fradis mottóval éljek: küzdeni mindig, feladni soha – fogalmazott Nákity Szekrény Anetta.

A megemlékezésen az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör tagjai, Gál Noémi és Deák Evelin szavalók, valamint a Dúdoló asszonykórus tartottak rövid alkalmi műsort. A jelenlévők a sírnál elhelyezték koszorúikat.

Törökbecsén is megemlékeztek az aradi vértanúkról pénteken délután. Az Assisi Szent Klára-templomban kegyeletadó szentmisét tartottak, majd megkoszorúzták gróf Leiningen-Westerburg Károly vértanú mellszobrát a templomkertben. A megemlékezésen a Törökbecsei Teleház Egyesület szavalói tartottak alkalmi műsort.

Nyitókép: Kancsár Izabella felvétele