2024. április 24., szerda

Egy kultúra, amelyről keveset tudunk

Japán hétvége az óbecsei Népkönyvtárban

A hétvégén Japánba kalauzolta az érdeklődőket az óbecsei Népkönyvtár háromnapos rendezvénysorozata. A közönség könyv- és zenei bemutatókon, origami kézműves foglalkozásokon, manga illusztrációkon, különféle előadásokon és ninjutsu harcművészeti technikák bemutatóján keresztül ismerhette meg a japán kultúrát. A rendezvény megnyitóján jelen voltak Japán szerbiai nagykövetségének képviselői is.

– Az egyik oka, hogy Japánt választottuk, hogy Japán teljesen más történelemmel és kultúrával rendelkezik, egy másik kontinensen helyezkedik el. Az a tapasztalatunk, hogy mi, európaiak kevésbé ismerjük Japánt, filmeken és könyveken keresztül kevésbé ismerkedünk meg a japán nemzettel. A másik oka, hogy intézményünkben pontosan tíz évvel ezelőtt, 2012-ben volt egy szintén Japánról szóló rendezvény, és ezt a tízéves jubileumot szerettük volna megünnepelni. Rendezvényünk sokszínű és kétnyelvű, ebben a három napban a gyermekek és a felnőttek is egyaránt találnak szórakozási lehetőséget magyar és szerb nyelven is – mondta Fenyvesi Szilvia, az óbecsei Népkönyvtár munkatársa.

Vasárnap délután Surányi Roland óbecsei történész tartott magyar nyelvű előadást Japán történelme címmel. A rendezvényen elmondta, hogy napjainkban a történelemoktatásban, az általános iskolai és a középiskolai, sőt még egyetemi szinten is főleg az Európa központú eseményeket emelik ki, viszont az egzotikus Távol-Kelet múltjával csak igen ritkán találkozhatunk, és akkor is inkább olyan események kerülnek előtérbe, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az európai eseményekhez.

– Az ilyen és ehhez hasonló rendezvények kiváló lehetőséget biztosítanak arra, hogy a közönséggel megismertessük ezeknek a távoli civilizációknak a múltját. Előadásomban elsősorban Japán történelmével foglalkozok, méghozzá a szamurájok tevékenységén keresztül. A szamurájok az a társadalmi réteg a középkori és újkori Japánban, amelyről véleményem szerint már mindenki hallott, legalábbis ha ezt a fogalmat kimondjuk, akkor többnyire mindenkiben kirajzolódik egy réteges páncélba öltözött, ijesztő maszkkal eltakart, hosszú egyélű kardot tartó katona, akiről tudjuk, hogy a bátorság, a hűség és az önfeláldozás mintaképe és nem visszakozik végrehajtani semmilyen nehéz feladatot. Ha netalán valamilyen folt esik becsületükön, azt azonnal orvosolják, megbüntetve a folt okozóját, legyen az másik személy vagy esetleg saját maga, nem riadva vissza az öngyilkosságtól sem, ami egyfajta tisztára mosást jelentett – tette hozzá a történész.

A rendezvénysorozat a Japán Alapítvány támogatásának köszönhetően valósult meg.