2024. július 21., vasárnap

Erőt mozgósítanak

Nagykikindán is fellobbant az összetartozás tüze

Csütörtökön este a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület udvarában is fellobbant az összetartozás tüze a nemzeti összetartozás napja alkalmából. Alkalmi beszédet Tóth Ramóna, az Egység Művelődési Egyesület elnöke mondott.

– Ma Trianon fájó emléke a nemzeti összetartozás ünnepe is egyben. A 104 év alatt nemzedékek nőhettek fel úgy, hogy farkasszemet nézve a múlt rideg valóságával, egy olyan jövőt álmodhattak, amely a gyűlölet és bosszú helyett, a szívek és lelkek egységében fellépő haza képét látja határokon innen és túl. Építsünk hidat tiszta szavakból határok fölé. Építsünk hidat, míg magyar szóra magyar szó felel. Vitathatatlan tény, hogy a Kárpát-medencében 1128 éve él a magyar nemzet. A neves és névtelen harcosok a határon innen és túl rengeteg erőt mozgósítottak és mozgósítanak ma is, hogy őrizzék és továbbadják a kultúrát, a nyelvet, a hagyományokat. A mi feladatunk a magyar kultúra és történelem megismertetése gyermekeinkkel, hiszen, aki nem ismeri múltját, annak nincs jelene, jelen nélkül pedig nincs jövő – hangsúlyozta Tóth Ramóna.

A rendezvény keretében – a József Attila Színtársulat tagjainak közreműködésével – Radnóti Miklósra, a 115 évvel ezelőtt született költőre emlékeztek, aki több versében is megható hitvallást tett a hazaszeretetről.

– A szülőföldről szóló versei örökre a szívünkbe vésődtek, főként azért, mert helyettünk is megfogalmazta, hogy hogyan dobban meg a szívünk a szülőföldünkért, amit néha ugyan elhagyunk, de ahova mindig hazatérünk – hallottuk Savanović Erzsébet szervezőtől.

Alkalmi beszédet Tóth Ramóna elnöknő mondott (Fotó: Vidács Hajnalka)

Alkalmi beszédet Tóth Ramóna elnöknő mondott (Fotó: Vidács Hajnalka)

Nyitókép: Sokan összejöttek a tűz körül (Fotó: Vidács Hajnalka)