2024. július 20., szombat

Csak a biztonságos mezőgépek vehetnek részt az aratásban

A becslések szerint az idén a nagykikindai önkormányzat területén majdnem négyszázötven mezőgazdasági gép megy ki majd a gabonatáblákra, amelyeknek a tűzvédelmi ellenőrzését, az előző évekhez hasonlóan, az idén is el kellett végezni. Az Aratás 2024 matricák a kombájnok és traktorok megfelelő működéséről tanúskodnak, a betakarítási időszakban a közlekedésrendészet ennek meglétét is vizsgálni fogja.

A jelenleg érvényben lévő mezőgépek tűzvédelmi törvénye alapján a traktorok kötelező tűzvédelmi felszerelése egy 9 kg-os, hitelesített tűzoltó készülékből, egy ásóból, egy lapátból, egy szikrafogóból és egy elsősegélydobozból áll. Ami a kombájnok tűzvédelmi felszerelését illeti, a mezőgép tulajdonosának rendelkeznie kell egy 2, illetve 3 kg-os hitelesített tűzoltó készülékkel és egy szikrafogóval.

A Nagykikindai Betakarítási és Cséplési Központ becslése szerint az idén a község területén mintegy 12.000 hektárnyi területet vetettek be gabonával, az aratás pedig június 10-től június 30-ig tart. A legtöbb esetben a kültéri tüzek fellobbanásának oka az emberi tényező. Az aratókat arra kérik, hogy a betakarítás után ne gyújtsák meg a tarlókat és a visszamaradt aljnövényzetet, hanem tartsanak be minden vonatkozó intézkedést.

A tűzvédelmi törvény rendelkezései tiltják a fű, az alacsony növényzet, a szemét és a tarló égetését nyílt területen. Amennyiben ezt nem tartják be, jogi személyek esetében 300.000 dinártól egymillió dinárig, természetes személyek esetében pedig 10.000-től 50.000 dinárig terjedő büntetést róhatnak ki az illetékes szervek.
A tűzvédelmi eszközök ellenőrzését a Városi Tűzoltó-egyesület végzi. A traktorok esetében 600, a kombájnok esetében pedig 1000 dinárt kell majd fizetni.