2024. június 21., péntek

Garancia a foglalkoztatás bővülésére

Nagykikindán tizennyolc kis- és közepes vállalkozóval írtak alá támogatási szerződést

Tegnap a nagykikindai városháza dísztermében tizennyolc kis- és közepes vállalkozóval írt alá támogatási szerződést az önkormányzat. A vállalkozók a korábban meghirdetett pályázat alapján új és hét évnél nem régebbi, tehát használt gépek vagy berendezések megvásárlására pályázhattak, ötven százalékos önrésszel. A támogatás keretösszege 3 millió dinár volt.

Az önkormányzat ezt a nyilvános felhívását már hatodszor írta ki, célja pedig a fejlődés, a korszerűsítés, a termelési kapacitások bővítése és fejlesztése, a termelés stabilizálása, a vállalkozások versenyképességének a növelése, illetve a vállalkozások általános fejlődésének a szavatolása. A szerződéseket Nikola Lukač polgármester írta alá, aki elmondta, az önkormányzat célja, hogy a városban minél több vállalkozás elinduljon, illetve hogy a Zombor és Nagykikinda között kiépülő gyorsforgalmi út még vonzóbbá tegye a nagykikindai közösséget a vállalkozók számára. 

– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy városunk vállalkozói számára garantálhassuk a fejlődést, mert ez a garancia a foglalkoztatás bővülésére is, a mi célunk pedig a jobb élet- és munkakörülmények megteremtése – nyilatkozta a polgármester.

2016-ban, a pályázat első kiírásakor a keretösszeg ötszázezer dinár volt.

– Az összeget az elmúlt években folyamatosan emeltük, mert mindig óriási az érdeklődés. Ebben a körben összesen huszonketten jelentkeztek, mi ebből tizennyolcat tudtunk támogatni. Ami még nagyon fontos, hogy nemcsak szolgáltató, hanem termelési szektorral is rendelkezünk. Fontosnak tartjuk, hogy a nők is kedvet kapjanak a vállalkozások elindításához, ezért őket pluszpontokkal jutalmaztuk a pályázatban – hangsúlyozta Saša Tanackov, a városi tanács gazdasággal és beruházásokkal megbízott tagja.

A támogatottak között szerepel a kisoroszi Artis 1973 nevű cég, ami édességgyártással foglalkozik, illetve tizenkét munkavállalót foglalkoztat.

– A város támogatásának köszönhetően egy csokoládéfőző gépet vásárolhatunk, hogy egy újabb gyártósort tudjunk elindítani. Ez növeli a versenyképességünket a piacon, illetve a termelés minőségét, ami végső soron az alkalmazottak számának az emelkedését hozza magával – mondta Jovana Kuzulić, a cég kereskedelmi igazgatója.

Nyitókép: Tizennyolc vállalkozóval írták alá a támogatásról szóló szerződést (Fotó: Vidács Hajnalka)