2024. június 21., péntek

Ma is élő kapcsolatok

A 46 nagykikindai internáltra emlékeztek

Hétfőn Nagykikindán a Narvik barátság parkban – a Kőrózsáknál – arról emlékeztek meg, hogy 82 évvel ezelőtt, a második világháború idején, negyvenhat nagykikindai polgárt hurcoltak el koncentrációs táborokba. A legtöbb nagykikindait a norvégiai beisfjordi koncentrációs táborba vitték, közülük csak heten maradtak életben. Az eseményen részt vett többek között Nikola Lukač polgármester, Mladen Bogdan, a városi képviselő-testület elnöke, valamint Nebojša Jovanov, a városi tanács tagja. 
1975-ben a szerb és norvég emberek közötti kapcsolatok felerősödtek különféle tevékenységek, például diákcserék révén, és sokan emlékeznek még a norvég fiatalok érkezésére is, akik a nyáron érkeztek a városba, de több delegáció és művész is ellátogatott oda, sőt sokan ki is költöztek Narvikba, családot alapítottak, ezzel megerősítve a norvégiai szerb közösség terjeszkedését. Mladen Bogdan arra hívta fel a megjelentek figyelmét, hogy a két város közötti barátság ma is él. 

– Nagykikinda minden testvérvárosával szoros kapcsolatot alakított ki, amit az előző időszakban tapasztalt, vissza-visszatérő egymáshoz történő látogatások, illetve a további együttműködésekről szóló egyezségek aláírása is bizonyítot. Narvik és Nagykikinda között különleges a kapcsolat. Az együttműködési lehetőségek száma megszámlálhatatlan, a cél pedig a jólét és a közös érdekek  kialakítása –  mondta Mladen Bogdan.

Az emlékezés virágait a nagykikindai önkormányzat képviselői mellett a SUBNOR képviselői és a szerb háborús veteránok helyezték el.

– Különös figyelmet fordítunk a fiatalabbak oktatásra, hogy ezeket a dolgokat soha ne felejtsük el. Bízom benne, hogy jövőre is szép számmal jelennek meg diákjaink a megemlékezésen – tette hozzá Füredi Tibor, a Szerb–Norvég Társaság titkára.

Nyitókép: A nagykikindai emlékezők (Fotó: Vidács Hajnalka)