2024. április 20., szombat

Gyermekeink stabil személyiségéért

Nagykikindán nemrégiben konferenciát tartottak az iskolai erőszak megfékezése érdekében

Az eseményt a városháza dísztermében Családi konfliktusok és a tanulók magatartási zavarai az iskolai környezetben címmel szervezte meg a helyi önkormányzat és a Nagykikindai Szakmai Fejlesztőközpont. A fórumot azzal a céllal tartották meg, hogy fejlesszék az oktatási intézmények dolgozóinak pedagógiai és pszichológiai ismereteit a magatartási problémákkal küzdő tanulókkal folytatott munka során, illetve, hogy az érintett családokkal erősíthessék az együttműködést. A beszélgetést Nikola Lukač polgármester nyitotta meg.

– Az előző év során sajnos nagyon szomorú esemény színhelye volt országunk egyik oktatásügyi intézménye. Ez arra ösztönzött bennünket, hogy a családra, mint társadalmunk legalapvetőbb sejtjére tekintsünk, illetve arra is, hogy megvizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy azokat a gyermekeket, akik ma-holnap a mi helyünkbe lépnek, miként vezethetjük át az oktatási rendszeren. Arra a megállapításra jutottunk, hogy az erőszakhoz folyamodás egy bizonyos cél elérése érdekében mindannyiunk számára elfogadhatatlan – mondta a polgármester.

Az összejövetelen szó esett a tanulók magatartási zavarairól és az iskolai erőszakról, illetve a családi konfliktusokról, melyek kiváltó okai lehetnek a tanulók magatartási zavarainak.

– A nagy érdeklődés számunkra a pedagógusok felelősségvállalását jelenti. Az oktatási intézmények dolgozóinak lehetőségük nyílt arra, hogy a téma kapcsán néhány nagyon fontos információt megtudjanak a szervezőktől – tette hozzá Dejan Karanović, a Nagykikindai Szakmai Fejlesztőközpont igazgatója.

A legfontosabb kiindulópont az, hogy az oktatásban dolgozók felismerjék azokat a gyermekeket, akiknek a családjában problémák vagy konfliktusok vannak. -- A célunk az, hogy felhívjuk a figyelmet a család és az iskola együttműködésének a fontosságára. A közös mozgatórugónk az, hogy a gyermekek stabil személyekké váljanak – magyarázta Tatjana Božić előadó.

Nyitókép: A legfontosabb, hogy az oktatási intézmények együttműködjenek a családokkal (Vidács Hajnalka felvétele)