2024. április 17., szerda

Megnőtt a vizsgálatok száma a gyermekorvosi rendelőkben

Az ősz, de különösen a tél a légúti fertőzések szezonja, ráadásul Nagykikindán igazolták a szamárköhögés jelenlétét is, így az elmúlt időszakban megnőtt a vizsgálatok száma a gyermekorvosi rendelőkben.

– Intézményünkben az év ezen szakaszában, tehát januárban, februárban, sőt márciusban is megszokott, hogy sokkal többen jönnek felső légúti panaszokkal vizsgálatra. Hétfőn háromszáznegyvennyolc gyógyító és harmincöt megelőző vizsgálatot végeztünk el, az iskolásoknál száznyolcvankettőt, a kisebbeknél pedig százhatvanhatot. A betegek leginkább több napja elhúzódó lázzal, légúti tünetekkel, azaz torokfájással, köhögéssel, orrváladékkal, de gyomor- és bélrendszeri panaszokkal fordulnak hozzánk. Megerősítettük a szamárköhögés jelenlétét is, melynek a tünetegyüttesére szintén jellemző a megemelkedett testhőmérséklet és a hosszan tartó, elhúzódó köhögés. Ami a jó, az az, hogy a gyermekek védőoltásait illetően elég jó a lefedettség, így enyhébb klinikai kép jelentkezik náluk, csak azoknak a gyerekeknek súlyosabb a kórképük, akiket nem, vagy nem teljesen oltottak be a szoptatási időszak alatt – jegyezte meg dr. Dragana Grujić, a rendelő vezetője.

Az influenza ellenőrzésének kezdete, tehát 2023. szeptember 1-je óta a Nagykikindai Közegészségügyi Intézetben mintegy 180 mintát vizsgáltak meg, ebből nyolc lett pozitív ezen a héten, míg az előző héten csak két A típusú influenzás megbetegedést regisztráltak, szintén gyermekeknél.

– Egy négyéves gyermek kórházi kezelésre szorult, akit már a múlt héten hazaengedtek, ő most már jól érzi magát. Ami a szamárköhögést illeti, eddig három igazolt esetünk van, két felnőtt, 50 év feletti, illetve egy négy hónapos gyermek is érintett, aki még nem állt készen a védőoltás felvételére, de mindhárom páciens jól érzi magát, és ez a legfontosabb – mondta dr. Tatjana Pecarski, a Nagykikindai Közegészségügyi Intézet Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központjának vezetője, majd megjegyezte, hogy Nagykikindán még mindig több mint ezer adag influenza elleni oltóanyag áll rendelkezésre, és még mindig nem késő a krónikus betegeknek, illetve a közfeladatokat ellátó dolgozók számára, hogy felvegyék a védőoltást. 

Nyitókép: A nagykikindai gyermekorvosi rendelő (Vidács Hajnalka felvétele)