2024. július 13., szombat

Közös múlt

Lengyel régészeti kutatásokat összegző kiállítás Nagykikindán

A Nagykikindai Népmúzeum galériájában pénteken este ünnepélyes keretek között nyitották meg a Küzdelem az idő pusztítása ellen: a világörökség dokumentálása és rekonstrukciója – a lengyel tapasztalat című kiállítást, amelyet Lengyelország Belgrádi Nagykövetsége állított össze helyi partnerekkel együttműködve.

– Megtisztelő számunkra az, hogy Lengyelország nagykövete is jelen van ezen a megnyitón. Neki köszönhetően lehetőségünk lesz közelebbről is megismerkedni a lengyel régészekkel, akik archeológiai lelőhelyeikről híresek. Jó kapcsolatot ápolunk Lengyelországgal, nagyon sok vendég és turista szokott Nagykikindára látogatni onnan, így bízom a kapcsolataink elmélyítésében – mondta Nikola Lukač polgármester a kiállítás megnyitóján.
A kiállítást Rafael Perl, Lengyelország belgrádi nagykövete nyitotta meg, aki új régészeti együttműködésről tett bejelentést Szerbia és Lengyelország között. A most megvalósult együttműködésnek köszönhetően a nagykikindai közönségnek lehetősége lesz arra, hogy fontos lengyel szerzők kiállításait tekintsék meg.

– Először vagyok Nagykikindán, és nagyon örülök annak, hogy ez a régészeti kiállítás is része Nagykikinda legnagyobb eseményének. Mindig sok lengyel tartózkodik a városban, és sok a hasonlóság a két nép között, így itt a lehetőség, hogy megmutassuk azt, hogy miről is olyan ismertek a lengyel régészek. Hamarosan a két ország között megállapodás jön majd létre, amelynek köszönhetően egy lengyel régészeti misszió indul Szerbiában, és talán Nagykikinda környékén is lehetnek kutatások – tette hozzá Rafael Perl.

A lengyel régészek és konzervátorok a világ legtapasztaltabb szakemberei közé tartoznak.

– A kiállítás a lengyel régészek tevékenységét dokumentálja a világ leghíresebb régészeti lelőhelyein, és a régészet fontosságát is hangsúlyozza. Nagyon fontos a régészeti örökség, mert azok még a határok, a nemzetek és az államok szerinti felosztások előtti időszakból valók. Mindez egy közös múltról tanúskodik, amelyre világörökségként kell tekintenünk – hangsúlyozta Lidija Milašinović, a Nagykikindai Nemzeti Múzeum igazgatója.

Az ismeretterjesztő kiállításon a lengyel régészek egyesült államokbeli, perui, vietnámi, egyiptomi, szudáni, örményországi, grúziai, szíriai, tanzániai és bolíviai kutatási eredményeit lehet megtekinteni, egészen szeptember 25-éig.

Nyitókép: (Fotó: Vidács Hajnalka)