2024. május 18., szombat
HELYHATÓSÁGI ÉS EP-VÁLASZTÁSOK 2024

A Vajdasági Magyar Szövetség tisztségviselői Bánátban

A Vajdasági Magyar Szövetség csúcsvezetése és a jelöltjei pénteken több bánáti településre látogattak el. Többek között Tordán megtekintették a civil szervezetek új otthonát, Nagybecskereken Venczel Ida vállalkozónál tettek látogatást, akinek a vállalkozása 39 éve sikeresen működik és Vajdaság-szerte ismert. Ezután ellátogattak a nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskolába, Muzslyán pedig megtekintették a Lehel Sportközpontot, amely újabb jelentős beruházások színhelye lesz a közeljövőben. A látogatási nap Muzslyán, közösségi találkozóval zárult.
A Sonja Marinković Általános Iskola (az egykori Messinger) az egyetlen általános iskola ahol még van magyar tannyelvű oktatás. Az iskolának - a szentmihályi és a lukácsfalvi kihelyezett tagozatokkal együtt - 135 diákja van.
– Az idén Nagybecskereken elsősünk nincs, de jövőre öt diákra számítunk, eddig annyi iratkozott be. Szentmihályon négy kis elsősre számítunk, és Lukácsfalván pedig egy elsős diák lesz. Az iskola 1904-ben épült, elsőként volt Nagybecskereken tornaterme. Most viszont sajnos nincs tornatermünk, mondja Tóth Rimai Anasztázia, az iskola igazgatója.
Az iskola megtekintése után dr. Pásztor Bálint kijelentette, hogy konkrét elképzelések vannak a felújítására vonatkozóan.
– Ez egy nagyobb összeget igényelne, de Nagykikindán is láthattuk, hogy meg tudtunk mi 400 millió dinárt is mozdítani a tartományi költségvetésből, úgyhogy itt Nagybecskereken is igyekszünk majd a „Szonyát” felújítani, tornateremmel szeretnénk bővíteni a lehetőségeknek a tárházát. Most, hogy megalakult az új szerbiai kormány, én bízom abban, hogy a közberuházási minisztériumból az ehhez hasonló projektumokat is tudnánk támogatni a köztársasági költségvetésből is, mondta a VMSZ elnöke.

U nekadašnjem Mesingeru (Fotografija Ištvana Kečkeša)

Az egykori Messingerben (Kecskés István felvétele)

A nap zárórendezvénye a muzslyai Petőfi Sándor MME színháztermében megtartott közösségi találkozó volt, amelyen Sztojkó József, a VMSZ nagybecskereki városi szervezetének elnöke, helyi listavezető, Deli Andor, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője, Vicsek Annamária, az európai parlamenti választások jelöltje és dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke szóltak az egybegyűltekhez.
Deli Andor megköszönte a polgároknak az elmúlt időszakban iránta tanúsított bizalmat, Vicsek Annamária pedig az előttünk álló mindkét választásnak a fontosságát hangsúlyozta.
– Az önkormányzati választásokon nagyon-nagyon fontos részt venni, hiszen nem mindegy, hogy a vajdasági magyarokat hány képviselő fogja a városi községi önkormányzatokban képviselni. Ezért borzasztóan fontos, hogy június 2-án a lehető legtöbben kimenjünk, és a Vajdasági Magyar Szövetség, Dr. Pásztor Bálint neve előtti számot karikázzuk. A másik pedig, ami szintén ugyanennyire fontos, az európai parlamenti választásokban való részvétel, hiszen a Fidesz-KDNP listáján a Vajdasági Magyar Szövetségnek a jelöltje is jelen van, ami azt jelenti, hogy az elkövetkező időszakban is nagy a valószínűsége annak, hogy a vajdasági magyar közösségnek az elkövetkező öt évben is lesz képviselője az Európai Parlamentben, mondta a képviselő- jelölt.
A nagybecskereki VKT-ben a VMSZ-nek három képviselője volt és legalább ennyi mandátumra számítanak a következő időszakban is. Önkormányzati támogatással sikerült Erzsébetlakon, Lukácsfalván és Muzslyán több utcát aszfaltozni, ahol közben elkezdődött a Petőfi Sándor MME nyári színpadának a felújítása is.
– Ugyanúgy a nagybecskereki oktatási intézmények szintén fontosak, hisz ott, ahol magyar nyelvű tanítás folyik, arra a VMSZ-es képviselők nagyon odafigyelnek, és megpróbálnak minden anyagit és minden hozzávalót beszerezni, hogy az oktatás folytonos legyen. De említhetném a szentmihályi iskolát, valamint az ottani egyesületek támogatását is. Azért, hogy minden támogatást továbbra is tudjunk folytatni, nagyon fontos, hogy június 2-án mindannyian menjünk ki szavazni, és karikázzuk be a Vajdasági Magyar Szövetség, Dr. Pásztor Bálint előtti számot, mondta Sztojkó József, a VMSZ nagybecskereki városi szervezetének elnöke. 

Kod preduzetnice Ide Vencel (Fotografija Ištvana Kečkeša)

Venczel Ida vállalkozónál (Kecskés István felvétele)

A Vajdasági Magyar Szövetség politikusai nemcsak a kampány alatt szoktak a közösség tagjaival találkozni és éppen ezért van az, hogy egész Vajdaságban, így a Bánátban is, sok konkrét fejlesztési elképzelés tud megvalósulni. Mert amit a helyiek szeretnének, ahhoza VMSZ megpróbál pénzt rendelni, mondta Pásztor Bálint.
– Ehhez arra van szükség, hogy legyenek képviselőink. Ez a június 2-i választásnak a tétje, és az egészen biztos, hogy a bánáti magyar közösségnek az érdekeit a VMSZ-en kívül senki más az önkormányzatokban nem képviselte eddig sem és nem képviselni a jövőben sem, ezért nem mindegy, hogy mennyi képviselője lesz a június 2-i választásokat követően az önkormányzatokban a Vajdasági Magyar Szövetségnek. Az pedig, hogy ennyi időt töltünk itt Bánátban a kampány során is, az azt bizonyítja, hogy fontos számunkra a bánáti magyarságnak a sorsa, és nem kizárólag a tömbönkormányzatokra összpontosítunk, nem kizárólag azokra az önkormányzatokra, amelyekben esélye van a Vajdasági Magyar Szövetségnek nyerni, hanem azokra is, ahol egy-két-három-négy képviselőnk lehet, hiszen nagyon-nagyon nem mindegy, hogy kettő lesz vagy három például, érvelt a VMSZ elnöke.

Nyitókép: Megtelt a muzslyai Petőfi Színházterme (Kecskés István felvétele)