2024. június 14., péntek
MUZSLYA

Felújítják Szarvákék otthonát

A muzslyai Szarvák Gabriellának és Andrásnak 13 gyereke van. A legidősebb 29, a legfiatalabb hatéves. A gyerekek egy része már családot alapított, de így is mindig tele van a ház, hiszen öt unoka is született. Az életkörülményeik viszont rendkívül rosszak. Jóakaratú emberek próbálnak segíteni rajtuk.  

Szarvákék főként szociális segélyből és gyermekpótlékból élnek. Amióta a családfő vállalata tönkrement, napszámba jár. A Hunyadi János utca végén levő házat a katolikus plébániától kapták, használatra. Nincs benne elég hely ekkora családnak. Ráadásul rendkívül rossz állapotban van.

– A körülmények, amelyek között a Szarvák család élt, az katasztrofális. Nem volt mosdójuk, se konyhájuk, szinte semmijük sem volt. Egy folyosón és két padló nélküli, roskadozó szobában éltek. Úgy döntöttem, hogy ahogy tudok, segítek rajtuk. Kezdetben azt hittem, hogy majd mindent magam csinálok, néhány barátommal, de már többen vagyunk, és a munkálatok szépen haladnak – mondta Nenad Erić vállalkozó, a jótékonysági akció kezdeményezője, aki már számos hasonló akcióban is részt vett.

Azt tapasztalta, hogy elsősorban az egyszerű emberek, a kis-, illetve közepes vállalkozók mutatnak hajlandóságot arra, hogy segítsenek. A nagyobb társaságok már kevésbé önzetlenek.   

Egy hónap alatt sikerült felépíteni egy teljesen új, 45 négyzetméteres házrészt, nappalival és mosdóval. Az épület járdát, vízvezetéket és szennyvízlevezetőt kapott, megerősítették az épület alapját. A gyerekek is kivették a részüket a munkából. A munkálatokat önkéntes alapon végzik. Eddig mintegy harminc-negyvenen dolgoztak a házon. A munkálatok menete pedig elsősorban attól függ, hogy mennyi épületanyagot kapnak a támogatóktól.  
Szeretnék felújítani a két utcai szobát is, ezért továbbra is számítanak a jóakaratú emberek segítségére. A legfontosabb azonban a háznak a villanyhálózatra való újbóli csatlakoztatása volna. Már több mint két éve ugyanis, hogy Szarvákék sötétségben élnek, a legszükségesebb elektronikus eszközökhöz (mosógéphez, frizsiderhez stb.) szükséges elektromos áramot a szomszédoktól kapnak.

Nyitókép: A család (egy része) a jótevőjükkel (Fotó: Kecskés István)