2024. április 18., csütörtök

Dicstelen jubileum

Nagybecskereken húsz éve tilos a vezetékes víz használata

Szombaton volt húsz éve annak, hogy a megengedettnél magasabb arzéntartalom miatt a tartományi egészségügyi felügyelőség betiltotta nagybecskereki vezetékes víz használatát. A probléma azóta sem oldódott meg.

Két évvel ezelőtt a megépült, de nem hatékony vízgyárat az Egyesült Arab Emírség-beli Metito Utilites Limited társaság vette meg. Azt ígérték, hogy 2023 első felében megtisztított (technikai) víz csordogál majd a városi vízvezeték-hálózatban, 2024 első felétől pedig már nem kell palackozott vizet vásárolniuk a városlakóknak. Ez az időpont is eltolódott: két hónapja ugyan már „fehér víz” van a vezetékben, de továbbra sem iható. Hogy mikor lesz, azt egyelőre nem tudni. 

Az évforduló napján aláírásgyűjtést kezdett a Kreni-Promeni polgári szervezet egészséges vizet követelve a becskerekieknek. 

– Követeljük, hogy tartson nyilvános ülést a városi képviselő-testület, amelyen a polgárokkal ismertetnék, hogy meddig jutottak a probléma megoldásában. Választ kérünk arra is, hogy mi van a 15 öko-kúttal, mivel tudomásunk szerint hétnek a vize nem felel meg a követelményeknek. A vízszámlákon, a Közegészségügyi Intézet honlapján vagy akár utcai plakátokon pedig tájékoztatni kellene a polgárokat arról, hogy milyen a csapvíz Nagybecskereken – nyilatkozta Zorica Čordašić, a Kreni-Promeni aktivistája.

Nyitókép: Gyűlnek az aláírások (Fotó: Kecskés István)