2024. április 18., csütörtök

Ereje van a közösségnek

Magyarittabé, az élni akaró falu

A közép-bánáti Magyarittabé osztozik a közép-bánáti szórványtelepülések sorsában. Az itt élő emberek többnyire földművelésből élnek, ez az első számú munkalehetőség, de idénymunkásként elszegődhetnek a Carrots cégbe, a Testvériség vagy a Mrkšić Földműves-szövetkezetbe. Kerekes Józseffel, a magyarittabéi helyi közösség tanácselnökével a 2023. év legfontosabb történéseit, beruházásait tekintettük át, kitérve arra is, hogy milyen tennivalók várnak a helyi közösségre 2024-ben.

TÉLI JÁTÉKOK

A tavalyi év az Ittabéi Téli Találkozók című rendezvénysorozattal kezdődött, amit már negyvenedik alkalommal szervezett meg a helyi közösség, együttműködve a többi civil szervezettel. A programsorozat január utolsó szombatján kezdődött és egészen a március 15-e utáni hétvégéig tartott. A két időpont között, ragaszkodva a kezdeti elképzelésekhez, a szervezők arra törekedtek, hogy minden hétvégére olyan programot szervezzenek, amely megfelel mindegyik korosztály számára. A tavalyi záróműsoron egy emléktáblát is felavattak Deák Ferenc tiszteletére, aki egyike volt a téli találkozók kezdeményezőinek.

– Számunkra fontos, hogy ez az eseménysorozat minden nehézség ellenére fennmaradt, és tovább tudjuk vinni. Szerintem akkoriban a szervezők sem gondolták, hogy egy ennyire hosszú életű rendezvénysorozat lesz. Ittabének akkoriban több mint kétezer lakosa volt, ma pedig a népszámlálási adatok szerint alig vagyunk többen nyolcszáznál, mégis sikerült megőriznünk – emlékezett vissza Kerekes.

Kerekes József, a magyarittabéi helyi közösség tanácsának elnöke (Fotó: Vidács Hajnalka)

Kerekes József, a magyarittabéi helyi közösség tanácsának elnöke (Fotó: Vidács Hajnalka)

AMIRE BÜSZKE A FALU

A tanácselnöktől megtudtuk azt is, hogy tavasszal munkához látott a Magyarittabbé Jövőjéért Egyesület is, amely magára vállalta a falu központjának rendezését, szépítését. A helyi közösséggel együtt dolgoznak azért, hogy a falu szebb legyen.

– Tavaly több mint ezer virágot ültettek el a parkban. Ez részben támogatásokból, részben pedig az egyesület gazdálkodásából valósult meg, hiszen az egyesület minden pályázati és megtakarított, megkeresett pénzét a faluközpont szebbé tételére fordítja. Úgy érzem, hogy a falu életéből éppen csak ez az egyesület hiányzott, mert mi elég aktív és rendszerető közösség vagyunk. Mindezért dicséretet is kapunk mindenkitől, aki végigmegy a falunkon. A tavasszal és a nyáron nincs olyan ház, ahol ne lenne a fű lekaszálva, még ha nem is él abban senki sem. Megcsinálja azt a szomszéd vagy egy hozzátartozó – újságolta Kerekes József.
Másik nagy büszkesége az ittabeieknek a kultúrotthon, amelynek az utóbbi időszakban a helyiek egyre több hasznát veszik. Tavaly nyáron minden hétvégén tartottak ott valamilyen családi vagy egyesületi rendezvényt.

– A kultúrotthonunk felépítésekor szempont volt az is, hogy a falubeliek is szervezhessenek ott családi rendezvényeket. A nagyterem kétszáz fő befogadására alkalmas, ennyi ember számára adunk helyet, evőeszközöket, padokat és asztalokat. Ennek a szárnynak a felújítása tavaly fejeződött be, mert a helyi közösség tanácsa hozott egy olyan döntést, hogy minden pénzt, ami a hely kiadásából folyik be, azt a házba fektetjük be, úgyhogy az evőeszközök mellett lecseréltük a függönyöket, vásároltunk egy nagyobb hűtőszekrényt, kialakítottunk egy új italpultot. Most azt vizsgáljuk, hogy az idei bevételeinket mire fordíthatjuk majd, idén is tervben van tíz-tizenkét családi rendezvény, amelyből kettő lakodalom. Az elmúlt időszakban kivitelezett felújításoknak köszönhetően olyan körülményeket tudunk teremteni, amilyeneket egy jól működő étterem is tud – mesélte a tanácselnök.

A nyár végén a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával felújították az óvoda épületének a padlózatát. A kultúrotthon előtti, a hetvenes években felépített szökőkutat is felújították és korszerűsítették. Tavaly – megőrizve az eredeti alapját és az alakját – villanyárammal látták el, égőket szereltek rá, kikövezték, beborították a tetejét, és az ismét működő szökőkút a falu ékessége lett. 

A tanácselnök a tavalyi év fénypontjaként értékelte azt, hogy a helyi Bega Labdarúgóklub újraszerveződött, igaz, hogy nagy nehézségek árán, illetve saját eszközökből és magánszemélyek, cégek támogatásával vitték végig az őszi idényt.

– Tavaly a futballcsapatunknak a nyolcvanadik évfordulóját kellett volna ünnepelnie, de sajnos a pénzügyi problémák miatt nem valósult meg. A téli találkozók lezárása után márciusban tervezzük ezt pótolni, mielőtt még a bajnokság tavaszi fordulója elkezdődne, mert ez a csapat és az előző vezetőség is megérdemli. Tavaly sokat dolgoztunk a pályán, a rossz állapotban lévő öltözőket sikerült valamennyire rendbe hozni, de még van bőven munka ott, és idén is szeretnénk ezt folytatni – mondta Kerekes József. 

Tavaly először szerveztek közös adventi gyertyagyújtást a kultúrotthon előtti téren, nagyon jól sikerült, ezért ezt a megmozdulást ismét megszervezik.

– Az első alkalomra több mint ötvenen jöttek el, második alkalommal az esős időjárás miatt kisebb volt az érdeklődés, a harmadik hétvégén a választások miatt szombatra tettük, és akkor is kevesebben voltak, de nagy meglepetés ért bennünket szenteste, advent negyedik vasárnapján, aznap ugyanis több mint kétszázan jöttek el. Akkor láttuk, hogy miért is érdemes dolgozni, hogy ennek a közösségnek igenis van még ereje. Sokszor beszélünk arról, hogy kevesen vagyunk, de én hiszem, hogy nem fogyunk el, mert mindaddig, amíg itt vagyunk és magyarul beszélünk, addig meg is maradunk – mondta határozottan Kerekes.

Sikeresnek bizonyult az adventi rendezvénysorozat (Fotó: Vidács Hajnalka)

Sikeresnek bizonyult az adventi rendezvénysorozat (Fotó: Vidács Hajnalka)

TOVÁBBI BERUHÁZÁSOK ÉS TERVEK

Önkormányzati forrásokból a járdafelújítások is folytatódtak, igaz, nem olyan mértékben, mint ahogyan azt a helyi közösség eltervezte.

– Reményeink szerint az idén a kultúrotthon környékét teljesen befejezzük, hiszen közösségi térként működik, utána pedig megvizsgáljuk a további lehetőségeinket – szögezte le Kerekes.

A tanácselnöktől megtudtuk azt is, hogy 2023 során számos tervük lett volna még, de az év túl rövidnek bizonyult ahhoz, hogy mindent megvalósítsanak.

– Szerettük volna még az egyik régi épületünket felújítani, ami valamikor morzsolóként és darálóként működött, de a tetőszerkezete nagyon rossz állapotban van. Tavaly sikerült az épület környékét kitakarítanunk, így már rendszeresen tudjuk a füvet kaszálni körülötte, idén pedig önkéntes adományokból – ami lécekből, gerendákból és tetőcserépből áll – megpróbáljuk a tetőszerkezetet megjavítani. Mindezt a közösséggel együtt vinnénk véghez, mert úgy vettük észre, hogy az itt élők számára nagyobb értéket jelent az, amiben mindenkinek benne van a keze munkája, mint egy készen kapott épület. Egy közösségi teret szeretnénk ott kialakítani, az udvarában felépítenénk a falu kemencéjét, amit mindenki használhat. Be kell még vezetni a villanyt, mellékhelyiségekről kell gondoskodni, és az udvart is be kellene keríteni. A régi iskolánk épületét is rendbe tennénk, és abban a helyi civil szervezeteknek adnánk otthont. Tavaly el is készült a tervdokumentáció, de sokba kerülne a tervezett felújítás, mivel egy hatalmas, 60 méter hosszú és 9 méter széles épületről beszélünk. Szeretnénk egy nyári színpadot felállítani ott, illetve vendégszobákat kialakítani, mert erre is lenne igény. A helyi közösség épülete is tetőfelújításra szorul, mert beázik, valamint az udvarában található régi sportpálya helyén kézilabda-, illetve kosárlabdapályákat szeretnénk kialakítani – zárta gondolatait Kerekes József.

Nyitókép: A falu éke a felújított szökőkút (Fotó: Vidács Hajnalka)