2024. április 12., péntek

A szőnyegszövés aranykora Bánátban

Előadások és műhelymunkák a nagybecskereki Városi Népmúzeumban

Szövéssel kapcsolatos előadásokat és műhelymunkákat tartanak a héten a nagybecskereki Városi Népmúzeumban. A rendezvénysorozat célja egyrészt az, hogy felelevenítsék a szőnyegkészítés dicső napjait Bánátban, másrészt, hogy megismertessék és megszerettessék a mai fiatalokkal az egykor nagy becsben tartott szakmát.
A 19. század végén és a 20. század elején Bánátban aranykorát érte a szőnyegszövés. Ennek az atyja Streitmann Antal (1850–1918), a nagybecskereki Piarista Gimnázium tanára volt, aki a háziipart ipari szintre emelte. Dr. Németh Ferenc művelődéstörténész kedd esti előadásában elmondta, Streitmann Antal amellett, hogy a város által választott, világi tanárként dolgozott a gimnáziumban, festészettel és iparművészettel is foglalkozott.

– Kiváló formatervező volt. Torontál vármegye elöljárósága rá alapozott, amikor elhatározta, hogy ezt a háziipari foglalkozást, amely Bánát több helységében, a soknemzetiségű Bánátban, rendkívül fejlett volt, elhatározta, hogy ezt a gazdag, színes, szemet kápráztató népművészetet magasabb szintre emeli és megpróbálja ipari szinten űzni tovább – mesélte dr. Németh Ferenc.

A Torontáli szőnyeg

A Torontáli szőnyeg

Streitmann Antal szövőtanműhelyeket nyitott 1883-ban Nagykikindán, majd 1884-ben Nagybecskereken. Úgyszintén szövőtanműhelyek működtek Németeleméren, Törökkanizsán és Bánát-szerte. Csakhamar, 1883-tól kezdődően, már a világkiállításokon és országos iparkiállításokon közkedveltek lettek a bánáti szőnyegek.

– Rácsodálkoztak a Torontáli szőnyegre, és sok esetben az ott bemutatott szőnyegek nem is kerültek vissza, hanem mindjárt vevőre találtak. Ennek köszönhetően 1894-ben megalakult az első Torontáli Magyar Szőnyeg- és Bútorszövetgyár, amelyben ipari szinten tudták készíteni ezeket a termékeket és nagyipari vállalkozás lett belőle. A gyár műszaki igazgatója Streitmann Antal volt. A szövőtanműhely továbbra is dolgozott a gyár keretében, afféle dizájnközpontként. Ha elmondom azt, hogy a Magyar Államvasutak is rendeltek a torontáli szőnyeggyár szőnyegeiből, és hogy Ferenc József a saját királyi lakosztályaiba és a Magyar Parlamentbe is Torontáli szőnyeget rendelt, akkor ez eléggé erőteljesen bizonyítja azt, hogy milyen híre és milyen minőségű volt a Torontáli szőnyeg –  mondta a művelődéstörténész.
A rendezvénysorozat csütörtökön és pénteken műhelymunkákkal zárul. 

Nyitókép: Németh Ferenc előadása (Kecskés István felvétele)