2024. július 21., vasárnap

Ilonafalván minden a birkákról szólt

A CIKKHEZ GALÉRIA TARTOZIK.

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg Ilonafalván (Zimonjić) a Juhászok és Mezőgazdasági Termelők Találkozóját. A tikkadó meleg ellenére a focipályán 25 csapat mérte összegasztronómiai tudását és tehetségét. A legtöbben birkapörköltet rötyögtattak a bográcsaikban, de volt lángos, bográcsban főtt leves, és néhány helyen bárány is sütkérezett a nyárson.

Ahogyan a korábbi években is, úgy az idei rendezvény szervezője is a Kanizsa Község Kapitány-réti Juhászainak Egyesülete. Sáringer Renáta szervező napilapunknak nyilatkozva elmondta, 12 esztendővel ezelőtt hagyományőrzés céljából szervezték meg az első ilyen eseményt. Rámutatott, hogy Ilonafalván többen is birkatenyésztéssel foglalkoznak.

– Itt a birkákról szól az élet – jegyezte meg Renáta, és elmondta, a faluban harminc család szinte csak ebből él, Magyarkanizsa község területén pedig összesen száz család foglalkozik a mai napig ezzel. A faluban az állomány nagysága 3000, a község területén pedig 1000 juhra tehető.

Az idei rendezvényen bemutatkozott a közelmúltban megalakult Szerbiai Sárkányos Lovagrend is. Szalma Tamás, a lovagrend kapitánya elmesélte, szervezetük áprilisban jött létre, így országunk is csatlakozott az eredetileg 1408-ban megalakult lovagrendhez, amely a török invázió megállítására volt hivatott. Tamás elmesélte, elsősorban gyermekprogramokat szeretnének szervezni, hogy a legkisebbek is megismerkedhessenek a környezetükben fellelhető növényekkel, régi hagyományos gyógymódokkal, és persze egykori mesterségekkel. Az egyesület tagjai arra törekszenek, hogy minél több, a térségben tevékenykedő hasonló szervezettel felvegyék a kapcsolatot. A kapitány hozzátette, miel kovácsolással is foglalkozik, a mostani felszerelésük nagy részét is ő készítette, emellett egy jurtát is kiállítottak az eseményen.

A rendezvényt Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere nyitotta meg, és köszöntötte az egybegyűlteket. Ezután megkezdődött a kézi birkanyírók versenye. Az idén mindössze hárman versenyeztek ebben a kategóriában. Köztük volt a zentai birkanyíró verseny nagy veteránja, a 78 éves Tóth László is, aki tízéves kora óta foglalkozik a birkák nyírásával. Elmesélte, fiatalabb korában volt, hogy 35 birkát is megnyírt.

A kilátogatókat művelődési műsorral szórakoztatták, emellett a zentai Arcus Ijászklub jelenlévő tagjaitól az íjászat fortélyait is elleshették a jelenlevők.

Nyitókép: Horváth Zsolt felvétele