2024. június 16., vasárnap
HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOK 2024

A családok az első helyen

A magyarkanizsai Szociális Központ fejlesztései

A város központjában lévő épületben gyakran egymásnak adják a kilincset, hisz minden ügyes-bajos, családi, gyermekelhelyezési, szociális kérdésre itt kapnak választ és megoldást a községbeliek. Telek Krisztina, az intézmény igazgatója csütörtökön fogadta Fejsztámer Róbertet, a VMSZ magyarkanizsai listavezetőjét, jelenlegi polgármestert, illetve Újvári Zsombor jelöltet és Bicskei Ibolyát, az önkormányzat szociális védelemmel megbízott tanácstagját. A frissen festett épületet körbejárva megtekintették a nemrég kialakított családi szobát is, melyre égetően nagy szükség volt a központ munkáját tekintve. Telek Krisztina elmondta, hogy a magyarkanizsai Szociális Központ egyike a kicsike központoknak Szerbiában, ennek ellenére mozgalmas és sikeres időszakot tudhatnak maguk mögött.
– Az elmúlt időszakban folyamatosan sikerült felújításokat és beruházásokat végezni. Az 1993-ban beépített kazán cseréjével a fűtés teljes egészében hatékonnyá tudott válni, illetve a tetőszerkezetet kellett javítani a beázás miatt, a világítás cseréjét is meg tudtuk oldani LED panelekkel. Folyamatos volt az eszközbeszerzés, ami a számítógépeket illeti, illetve nagy kapacitású nyomtató és szkenner is került a központba, amire az előírás szerinti digitális munkavégzés miatt volt szükség. Sikeresen pályáztunk a Tartományi Szociálpolitikai Demográfiai és Kisebbségi Titkárságnál, melynek részbeni támogatásával és az önkormányzat hozzájárulásával családi szobát tudtunk kialakítani. A gyámság, válóperek, kontrollált láthatások alkalmával hatalmas szolgálatot tesz – magyarázta Telek Krisztina.
Fejsztámer Róbert kifejtette, hogy a Szociális Központ munkatársai nagy energiát fektetnek abba, hogy tudják kezelni a hozzájuk tartozó ügyeket. Maga az önkormányzat, felismerve a szükségességét, három ember bérét biztosítja a költségvetésből a központ számára, de még így is rengeteg a munka és szükség lenne további dolgozókra.
– Amikor emberi sorsokról, családokról van szó, ráadásul szociális kérdésekben, olyankor még hatványozottabban oda kell figyelni minden kis részletre, hogy hatékonyan oldják meg a problémákat. Ehhez képest kevesen dolgoznak, a tizenkét szisztematizált munkahelyből csupán hetet töltöttek be, ezért az önkormányzat a törvények által megengedett keretek között próbál segíteni. Akár beruházással, felújítással is a központ mellé állunk. Terveink szerint a minisztériumra való erősebb ráhatással igyekszünk megoldani az ingatlan kérdését, ahol a központ van, mert az köztársasági tulajdon, illetve azon kell dolgoznunk, hogy ez a tizenkét munkahely be legyen töltve, mert itt hatalmas mennyiségű feladatról beszélhetünk. A tizenhárom település mellett a határon történő, mindennemű családi eset, mely gyermekeket is érint, mind-mind ide tartozik – emelte ki a polgármester.
A legutóbbi beruházás összértéke 1,4 millió dinár volt, melyhez a magyarkanizsai önkormányzat 1 millióval, míg a tartományi szociálpolitikai titkárság további 400 ezer dinárral járult hozzá. 
 

Nyitókép: Puskás Károly felvétele