2024. június 17., hétfő

Szebb, jobb, energiatakarékos és biztonságos

Újítások Oromhegyesen

Kedden délután az oromhegyesi Arany János Általános Iskolába látogattak a politikusok, hogy megtekintsék az elkészült beruházásokat. Szakállas Zsolt, tartományi oktatási titkár, Varjú Potrebity Tatjana, az MNT Végrehajtó Bizottságának oktatásért felelős tagja Fejsztámer Róbert, magyarkanizsai polgármester és Bagány Ágnes, a magyarkanizsai önkormányzat oktatással megbízott tanácstagja tettek látogatást Oromhegyesen, ahol Vajda Attila iskolaigazgató fogadta őket és mutatta meg a tartományi támogatásból és önkormányzati hozzájárulásból elkészült beruházást.

– Az elmúlt időszakban egy másfél millió dináros beruházás valósult meg a tartományi titkárság és az önkormányzat jóvoltából. Az épületünk már ötvenöt éves, és azóta ezek az elemek nem lettek cserélve, csak most. Az úgynevezett szélfogókat, illetve nyílászárókat cserélhettük ki újakra, melyekre már nagy szükség volt. A folyosón a két nagy ablakszárnyat, mely tizenkét négyzetmétert tesz ki, illetve a bejárati résznél és beljebb is történt csere – magyarázta az igazgató, aki azt is elmondta, hogy a továbbiakban nagyon szeretnék az iskola falait szigetelni és a csatornacserét végrehajtani.

Szakállas Zsolt elmondta, hogy a tartományi kormány az elmúlt két ciklusban hatványozottan odafigyelt a tartomány területén található intézmények felújítására.

– Ezek a beruházások olyan folyamatosságot követelnek, melyeket évről évre követni kell és meg kell újítani. Annál is inkább, mert az oktatási intézményeink fő célja az, hogy a gyerekek a mellett, hogy tanulnak, mindezt kellemes és biztonságos környezetben tehessék. Pályázatok útján segítettük az intézményeket, több száz millió dinárt osztottunk szét évente. A tartomány területén 550 iskola van, több mint ezer objektummal, ennek tudatában az említett összeg nem is tűnik soknak, de az iskoláinkat támogatni, újítani kell, hisz minden beruházott dinár a jövőbe való beruházás  – mondta Szakállas Zsolt.

Fejsztámer Róbert polgármester köszönetét fejezte ki a helyszínen a tartományi támogatás kapcsán.

– Az oktatáspolitika támogatása önkormnyzati szinten is kiemelt tevékenység és költségvetési tétel. Nagyon hálás vagyok a tartományi oktatási titkárságnak, hogy felismeri azt a kezdeményezést és lendületet, ami a mi oktatási intézményeink részéről megmutatkozik. Oromhegyesen a néhány nyílászáró cseréje nagyon sokat jelent a belső hőérzet szempontjából. Azért jelentősek ezek a beruházások, mert minden egyes alkalommal egy kis lépéssel előrébb jutunk, hogy megvalósíthathassuk a nagy és teljes beruházást. Oromhegyes esetében ez a teljes szigetelést és teljes külső festést jelenti, ami egy jóval nagyobb összeget kíván majd, mint a mostani beruházás értéke, melynek kilencven százalékát a tartományi oktatási titkárság biztosította, tízet pedig az önkormányzat. Bízom abban, hogy mint ahogy eddig is, az elkövetkezőkben is nagyon jó lesz az együttműködés az önkormányzat, okatatási intézményeink és a tartomány között, ez pedig a további fejlesztéseket eredményezheti – mondta Fejsztámer Róbert.

Nyitókép: Oromhegyesen nyílászárókat cseréltek (Puskás Károly felvétele)