2024. május 18., szombat

Középpontban a mesterséges intelligencia

Magyarkanizsán elkezdődött a tanfolyam

Szombaton délelőtt a magyarkanizsai Ifjúsági Otthonban gyülekeztek azok a fiatalok, akik többet szeretnének tudni a mesterséges intelligenciáról. Az önkormányzat támogatásával létrejött tanfolyam egészen augusztusig tart és az ErdSoft, valamint a Jusoft vállalkozás munkatársai tartják. Húsz helyet hirdettek meg, amelyre jelentkezni lehetett, de harminc érdeklődő volt, így azt is kilátásba helyezték, hogy akár egy újabb tanfolyamra is sor kerülhet.

A díjmentes oktatás sokakat érdekelt és reggel mér bele is vetették magukat a tanulásba és az újdonságokba.

A Tisza Menti Információs Fejlesztési Központ, azaz közismert nevén az ICR képviseletében Molnár Makai Krisztina igazgató számolt be a tanfolyam létrejöttének körülményeiről:

 

- Elérkezett az a pillanat, amikor ennek a gyönyörű helyszínnek olyan tartalmat tudunk adni, amely egyedülálló a maga nemében, hiszen Magyarkanizsa községben a most induló képzéssorozathoz hasonló még nem került megrendezésre.

A másfél éve átalakított, és informatikailag a legkorszerűbb eszközökkel felszerelt úgynevezett IT Hub a mesterséges intelligenciával kapcsolatos előadásoknak és képzéseknek ad otthont, amelyeket a szabadkai székhelyű Erdsoft és Jusoft cégek fognak szakmailag lebonyolítani a magyarkanizsai önkormányzat támogatásával.

A tematikát, vagyis a mesterséges intelligencia fogalmát szem előtt tartva, talán mondanom sem kell, hogy a képzések elsődleges célcsoportja a fiatalok, pályakezdők, innovatív tevékenységben gondolkodó generáció. Remélhetőleg az itt szerzett elméleti és gyakorlati tudással felvértezve sokkal kedvezőbben tudnak majd a jövőben helyezkedni a munkaerőpiacon.

Nagy örömmel vettük tudomásul, hogy a meghirdetett helyek gyorsan beteltek. Ez azt is bizonyítja, hogy a téma keresett a fiatalok körében és a jövő is ebbe az irányba halad.

Éppen ezért Magyarkanizsa önkormányzata a jövőben is folytatni kívánja az ilyen és ehhez hasonló jellegű tevékenységet. A most kezdődő képzés bevezetés a ChatGPT hatékony használatába és a prompt engineering világába címet viseli és augusztusig tart – mondta Molnár Makai Krisztina.

Az előadó Erdudac Dániel, az ErdSoft cég alapítója és vezetője nagy örömmel és szeretettel várta az érkező fiatalokat, hogy bevezethesse őket a mesterséges intelligencia világába.

A magyarkanizsai Ifjúsági Otthonban tanulnak (A szerző felvétele)

A magyarkanizsai Ifjúsági Otthonban tanulnak (A szerző felvétele)

– Egy forradalmi újdonság közepén vagyunk, és még nem foglalkoztunk eleget helyben a mestreséges intelligenciával. Az a célunk, hogy a fiataloknak segítsünk elindulni ezen az úton, hogy hogyan lehet gondolkodni ebben az új világban, ami vár ránk. A képzés végén a fiatalok elismerést kapnak, mellyel bizonyíthatják, hogy képesek úgy dolgozni, hogy már a mindennapjainkba beleépítik a mesterséges intelligenciát. Ezt a tudást mindehol alkalmazni tudják, ugyanis nincs olyan terület, amit még ne érintett volna. Mutatja ezt az is, hogy a jelentkezők között is van gyógyszerész, jogász, informatikus – mondta Erdudac Dániel.

A fiatalok heti szinten találkoznak, hogy tanulhassanak, ám napi szinten meg is kapják az otthon elkészítendő feladataikat.

Nyitókép: A szerző felvétele