2024. április 12., péntek

Magbörze Magyarkanizsán

Lassan itt a tavasz, elő lehet venni az ásót, a kapát, a gereblyét és a gumicsizmát. Hamarosan sorakoznak már a kerti teendők. Magyarkanizsán már harmadik éve szervezik meg a tavasz kezdetén a Magbörzét, ahol amellett, hogy a kerttel kapcsolatos tevékenységekről tapasztalatot lehet cserélni, magokat, palántákat, hagymákat, növény szaporító anyagokat is lehet cserélni, vásárolni.

A programnak az idén is a magyarkanizsa Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény adott otthont, ahol az előtérben a magok mellett aszalt paradicsomot, frissen facsart gyümölcsleveket, liszteket, díszkerti növényeket és kerti dísztárgyakat is lehetett kapni. Randovics Lejla, az esemény egyik szervezője elmondta, hogy a Magbörze egyik fő célja, hogy a tájfajta zöldségek, gyümölcsök továbbra is helyet kapjanak a kertjeinkben.

– Az őshonos, az ismert jellemzőkkel rendelkező magok, valamint mindenféle szaporító anyag csere-beréje a Magbörze, legyen szó gyökeres növényekről, palántákról, oltó vesszőkről vagy dugvány vesszőkről. Emellett helyet kapnak itt a mezőgazdasághoz kapcsolódó feldolgozott termékek is. Azért szerettük volna létrehozni ezt az eseményt, hogy legyen alkalom a találkozásra és persze a cserére. Nem csak cserélni lehet persze, akinek nincs mit, az minimális összegért juthat hozzá ezekhez a magokhoz és egyéb dolgokhoz – mondta.

A vásár mellett előadáson is részt vehettek az érdeklődők, mégpedig dr. Szabó István a Talajkondicionálás a jövő címmel tartott szakmai előadást.