2024. április 24., szerda

Digipingpong Horgoson

A sport népszerűsítéséért

Horgoson pénteken a helyi asztaliteniszklubba sereglett idős és fiatal, akiket a versenyszellem és a pingpong szeretete köt össze. A rekreációs pingpongnap az Erasmus-program keretében megvalósuló Digipingpong elnevezésű projekt része, melyben Horgos is részt vesz, szemmel láthatóan nagy sikerrel. Irányított edzésprogram, az alaptechnikák bemutatása, gyakorlása, csoportos, egyénre szabott és adogatógépes feladatokon keresztül, illetve bemutató, villámtorna és ügyességi játékok szerepeltek a programban, egészen estébe nyúlóan. Dávid József klubelnök elmondta, hogy a Digipingpong projekt három megoldást ötvözve biztosítja egy világszerte népszerű sport, az asztalitenisz további népszerűsítését, ezek pedig: az új típusú szabadidős, diák- és paraasztalitenisz-programok szervezése, valamint az oktatási modul a tanárok számára és a digitális kompetenciák fejlesztése a komplex online rendszer létrehozásával.
– A projekt egyik fontos célkitűzése, hogy az egész életen át tartó sportolás fontosságának hangsúlyozásával támogassa az embereket saját egészséges életmódjuk kialakításában, illetve személyes fejlődésüket a sport területén.
A projekt partnerei az Asztalitenisz Sport Klub Szeged, a Zenta Asztaliteniszklub (STK Senta), a Horgosi Asztaliteniszklub (STK Horgos) és még három magyarországi szervezet. A projekt a 2023-as év elején kezdődött, és összesen 19 rendezvényt valósítanak meg. 2024 májusának végéig Szegeden, Zentán és Horgoson is lesznek ehhez hasonló napok. A mostani rendezvény egy rekreációs sportnap felnőttek részére, ahol bemutatók, gyakorlatok, miniversenyek segítségével népszerűsítjük a sportágat – magyarázta Dávid József, a Horgosi Asztaliteniszklub elnöke. 

A horgosi klub egyébként számos kiváló eredményt tudhat már maga mögött, többek között azt, hogy a szerbiai II. ligában a lányok veretlenek (7., 8. osztályos korosztály), és ez az eredmény egyedülálló a község történetében. A rekreációs napon aztán mindenki megmutathatta rátermettségét, persze a versenyszellem mellett az aktív mozgás és a közösségi lét a legfontosabb. Rekecki Titusz, a klub tagja is részt vett a Digipingpongon, és elmondta, hogy nagyon népszerű az asztalitenisz Horgoson.
– A Digipingpong projekt által szeretnénk még nagyobb lendületet adni a klubnak, és még inkább népszerűsíteni, illetve tömegesíteni az asztaliteniszsportot Horgoson, akár a gyermekek, akár a felnőttek körében. A projekt ideje alatt sokat tanulhattunk a partnerszervezetektől, ugyanakkor nagyon sok barátot is szereztünk ez idő alatt. A legkisebbtől kezdve mindenki számára elérhető nálunk ez a sport, ami az egészséges életmód részeként is beépíthető a mindennapjainkba – mondta Rekecki Titusz.

Nyitókép: Horgoson népszerű az asztalitenisz (Fotó: BJK)