2024. április 24., szerda

Az egész községbe jut meleg étel

Zavartalanul működik a Népkonyha program Magyarkanizsán

Az egész község területén osztanak meleg, főtt ételt az év tíz hónapjában az arra rászorulóknak. A Népkonyha program a Vöröskereszt mintegy húsz éve működő ellátása, melybe besegít az önkormányzat is, illetve a főtt ételt is helyben, a Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézményben készítik el.

Mindennap tíz órakor kezdik osztani az egytálételt, majd a községek falvaiba is eljuttatják azt. Mintegy száz, annál is kicsit több adag fogy el napról napra, melyben borsó, bab, káposzta, hús szerepel. Ezenkívül az ünnepi időszakban, és máskor is, időről időre tartós élelmiszert és ruhaneműt is szétosztanak a magyarkanizsai Vöröskereszt munkatársai. Ami jó hír, hogy Magyarkanizsa településen nincs hajléktalan személy, viszont nagyon rossz körülmények között élők sajnos itt is vannak.

Nekik segítenek minden elképzelhető módon, hogy sem télen, sem máskor ne maradjanak élelem nélkül. Az élelemosztáskor lassan szállingóztak a felhasználók, és mindegyikük hálás volt azért az ételért, ami lehet, hogy sokaknak az egyetlen betevő nem falat, hanem adag.

Cseszkó Mónika, a Vöröskereszt titkára már régóta erősíti a magyarkanizsai csapatot, annak egyik vezéregyénisége, aki kellő empátiával és józan ésszel mindig ott van, ahol kell, és mindig naprakész, hogy a nélkülöző rétegnek hol kell segítség.

– A Népkonyha Magyarkanizsa községben tíz hónapon keresztül működik az évben, immáron nagyjából húsz éve. A község minden településén van Népkonyha-felhasználó. Száztíz személyre vagyunk felkészülve, annyi élelmet tudunk naponta kiosztani a rászorulók, igénylők között. A tíz hónap alatt nem mindig teljes a létszám, de télen még többen is vannak, ezért mindenkinek, akinek szüksége van, tudunk élelmet biztosítani. A Szociális Központban kell leadni az igényeket, és ott amint elbírálják, a fölhasználók már másnap megkaphatják az egytálételt. Akik a hozzánk tartozó településeken élnek, azoknak az önkormányzat járművével szállítják ki a főtt ételt. A Vöröskereszt 115 liter benzinnel gazdálkodhat, ami nem elég, és ebben is a magyarkanizsai önkormányzat segít nekünk, így a támogatásnak köszönhetően minden településre eljutunk. Több mint harminc személynek szállítjuk házhoz az ebédet. A rászorulók napi szinten szem előtt vannak, nyomon követjük az életüket, és segítünk, ahol kell. Nagyon sok idős számára ez az egyetlen étel, amit esznek, és egész napra elég nekik. A Szociális Központtal együttműködve arra törekszünk, hogy hozzájáruljunk a jobb életükhöz – mondta Cseszkó Mónika.

Magyarkanizsa községben a Vöröskereszt kérésére magánszemélyek, vállalkozók is hozzájárulnak ahhoz, hogy akinek nagy szüksége van rá, hozzá tudjon jutni a kellő mennyiségű élelemhez, így valószínűleg senki nem éhezik.

 

Nyitókép: A magyarkanizsai Vöröskereszt épületénél már tíz órakor gyülekeznek (Fotó: Bajić Jenei Klementina felvétele)