2024. július 24., szerda

Újítják a Vigadó teraszát

Magyarkanizsán javában folynak a munkálatok

A magyarkanizsai Vigadó épülete egykor nagy népszerűségnek és hírnévnek örvendett. Az idősebbek elbeszéléséből és a feljegyzésekből tudjuk, hogy az egykor patinás épület megannyi eseménynek adott helyet, és a város egyik gyöngyszeme volt. A renoválása évek óta váratott magára, ugyanis több tényező is akadályozta, elsősorban a pénzhiány, és az sem mindegy, hogy az épület műemlék jellegét is meg kell tartani. Most azonban előremozdulás tapasztalható. Az épületnél már javában folynak a munkálatok, és ez reményt ad arra, hogy Magyarkanizsa régi fényéből visszatérjen valami. Apró lépésekkel, de elkezdődött egy folyamat. Hétfőn a helyszínen Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa község polgármestere számolt be a Vigadó körüli újdonságokról.
– Éveken át folyt a tervezés és az ötletelés azzal kapcsolatban, hogy miként állíthatnánk vissza a Vigadó régi fényét. Nemcsak építészeti munkákra gondolunk, hanem a tartalmat is meg kell határozni, hiszen egy olyan épületet szeretnénk felújítani, amely a régi szerepét már nem tudja betölteni. Az egykori mulató valamikori funkcióját nem töltheti be a mai előírások alapján, így maga a tervezési folyamat is újraindult. A szabadkai műemlékvédelmi intézet a segítségünkre van tanácsokkal, iránymutatással – mondta a polgármester. – Az elsődleges munkálatok kívülről zajlanak, a terasz rendbetételével, annak visszaállításával a régihez hűen. Ezzel elindul egy olyan lendület, amelyhez a kulturális minisztérium majd csatlakozni tud. Magát a beruházást is az említett minisztérium támogatta 11 millió dinárral, és ehhez tett még 2,5 milliót önrészként az önkormányzat. Ugyaninnen ígéretet is kaptunk arra, hogy ha véglegesítjük a terveket az épület tartalmát illetően is, akkor az elkövetkezendő két-három évben kísérni fogják a munkálatokat – mutatott rá Fejsztámer Róbert.

Bajić Jenei Klementina felvétele

Bajić Jenei Klementina felvétele

A teljes felújítás a becslések szerint mintegy 70–80 millió dinárba kerülhet, amit támogatással tudnak véghez vinni Magyarkanizsán. A polgármester beszélt arról is, hogy a városnak nincs múzeuma, viszont nagyon sok az értéke. Az ötletek szerint az idegenforgalmi tartalmat is csatolni kívánják hozzá a jövőben, és önfenntartó létesítményt szeretnének kialakítani. Az biztos, hogy a teraszt hamarosan használni lehet majd, és akár kisebb-nagyobb rendezvények megtartására is alkalmas lesz. A Vigadónál lévő park nagyon szép látványt nyújt, és a kettőt együttesen is lehet majd használni, kiegészítői lehetnek egymásnak a szabadtéri rendezvényeknél.

Bajić Jenei Klementina felvétele

Bajić Jenei Klementina felvétele

Sáfrány Túrú Ágnes, az önkormányzat zöld felületek fejlesztésével, fenntartásával megbízott munkatársa mindehhez hozzátette, hogy a lakosságot is szeretnék bevonni a Népkert revitalizációjának tervezésébe.
– A Népkertet, a történelmi kertünket, amely egykor a magyarkanizsaiak közkedvelt kirándulóhelye volt, szeretnénk felújítani, és a tervezési folyamatban a lakosság is részt vehet. Hamarosan egy közösségi felületen fogjuk értesíteni a polgárokat a Népkertet illető fejleményekről, és ezen keresztül be tudnak kapcsolódni a tervezésbe – mondta Sáfrány Túrú Ágnes.
A terasz felújítása az év végéig be is fejeződik, utána a tavasszal a Népkert szépítésével folytatódhat a munka, és zöld utat remélve két-három éven belül az épület teljes felújítása is megtörténhet.

Nyitókép: Jelenleg a terasz munkálatai folynak (Fotó: Bajić Jenei Klementina felvétele)