2024. július 24., szerda

Büszkén vállalják a hivatásukat

Magyarkanizsán díjazták az Év pedagógusait

A városháza dísztermében gyűltek össze a község pedagógusai, ahol színvonalas műsor után kiosztották az idei év legjobbjainak járó díjakat. A már hagyományos ünnepség, melyet Magyarkanizsa Község Pedagógus Egyesülete szervez, várva várt az óvónők és tanítók, tanárok körében, akik ezen a napon méltán érezhetik magukat kivételesnek.

Hosszú éveken át oktatják a felnövekvőket, akik fél életüket az iskolapadokban töltik, ezért nagyon nem mindegy, hogy azt milyen módon, milyen nevelésben teszik. A szülők rájuk bízzák legféltettebb kincseiket, a pedagógusoknak pedig hatalmas a felelőssége.

Nemcsak egy napon érdemelnek dicséretet, de november 8-án mindenképp, és ezt Magyarkanizsán méltóképp meg is ünneplik sok-sok éve. A műsorvezetők bevezetőjében is elhangzott, hogy: “A pedagógusokat, hivatásunkat, egymást ünnepeljük. Ilyenkor minden évben picit visszatekintünk munkánkra, az elért eredményeinkre. Az összegzés, az emlékezés, ebben a hivatásban a legkellemesebb, hiszen munkánkban mindig találunk motiváló erőt. A gyermek öröme, mosolya az igazi fizetség a befektetett munkáért. „Nevelni annyit tesz, mint emberré tenni.” – írja Juhász Gyula. Tesszük ezt nap mint nap csendben, odaadással. Ezek az ünnepnapok rámutatnak munkánk igazi értékére.”

A Zeneiskola tanárainak koncertje és az óvodások szereplése után Vajda Attila, Magyarkanizsa Község Pedagógus Egyesületének elnöke tartott ünnepi beszédet, melyben többek között elhangzott:

– Ebben a szakmában néha szeretnek, de néha közömbösek vagy ellenségesek diákjaink és szüleik egyaránt. Valamennyiünknek minden nap meg kell felelnie az elvárásoknak, elsősorban a saját mércéinknek, azután a gyerekeknek és a szülőknek, de a pedagógustársaink elvárásainak is. A jó pedagógusok nemcsak a tananyagot adják le, hanem nevelnek, jellemet alakítgatnak, és személyiséget formálnak. A pedagógusnap feladata számunkra az, hogy megerősítse egységünket abban, hogy ne másoktól várjuk a megoldásokat, hanem csapatként mi magunk ösztönözzük, segítsük egymást! Ünnepeljünk hát és hirdessük a környezetünk felé, hogy itt vagyunk, és itt leszünk és büszkén vállaljuk a hivatásunkat. Egyesületünk arra törekszik, hogy ezen elvárásoknak megfelelően működjön. Továbbképzések szervezésével próbál segíteni a tagságának a színvonalas munka elérésében, és érdekképviseleti tevékenységet folytat, gyermekeink számára versenyeket és egyéb iskolán kívüli tevékenységeket szervez és bonyolít le. A huszonkét éve működő Pedagógus egyesületünk, továbbra is ragaszkodik a hagyományokhoz, és fontosnak tartja, hogy a pedagógusnap kapcsán adja át községünk kiemelt megbecsülést és tiszteletet érdemlő pedagógusainak az okleveleket és jutalmakat. Ők hatan az elmúlt iskolaév kiemelt oktatói, melyet kollégáik is elismertek. Valójában az ő díjaikat az összes többi pedagógus is megkapja, hiszen az oktatás és nevelés egy csapatmunka, amely csapat tagjai a szülők is gyermekeikkel.  Hogy jó úton haladunk és nemes célokat valósítunk meg, támogatóink is felismerik, hiszen Egyesületünk munkáját folyamatosan támogatja a Tartományi Oktatási Titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács, legfőbb támogatónk pedig Magyarkanizsa község önkormányzata – fejtette ki Vajda Attila. 

Őt követően Fejsztámer Róbert, magyarkanizsai polgármester is köszöntötte a község pedagógusait, aki jelenlétével megtisztelte az eseményt, csak úgy, mint Újvári Zsombor, parlamenti köztársasági képviselő, Rigó Pál Zsófia, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke, Varjú Potrebić Tatjana, az  MNT Végrehajtóbizottságának oktatással megbízott tagja, továbbá a Magyarkanizsai Községi Képviselő-testület elnöke, Lackó Róbert, Bagány Ágnes, a  községi tanács oktatással és ifjúsággal megbízott tagja és Apró Ottó tanfelügyelő.

A legszebb pillanatok pedig azok voltak a szerda esti ünnepségen, amikor átadták az Év Pedagógusai kitüntetéseket.
Az idei díjazottak: Bús Szuzanna, a Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény pszichológusa, Raffai Beáta, a magyarkanizsai Alapfokú Zeneikola fúvós tanszakának tanára, aki emellett adminisztratív munkát is végez. Rekecki Konc Zsuzsanna, a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola matematikatanárnője, Jasmina Vojnić Purčar, a horgosi Kárász Karolina Általános Iskola szerbtanárnője, Bálint Ágota, az oromhegyesi Arany János Általános Iskola némettanárnője és Berec Ágota, a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont tanára, aki kezdetben matematikatanárként dolgozott, 13 éve pedig a középiskolában mezőgazdasági szaktantárgyakat oktat.

Miután a pedagógusok, oldalukon az intézmények igazgatóival átvették az Év Pedagógusának járó díjakat, a gyermekek még egy meglepetés-produkcióval is kedveskedtek számukra, ami könnyeket is csalt a szemekbe.

Nyitókép: Az idei év kitüntetettjei és az intézmények igazgatói (Puskás Károly felvétele)