2024. április 15., hétfő

Nagy Szebasztián érdemérmet vett át

Magyarkanizsa község napja alkalmából átadták a Pro Urbe díjakat

Az eseményről készült fotógalériát ITT tekintheti meg. 

Magyarkanizsa község képviselő-testülete a község napja alkalmából pénteken délben díszülést tartott, amelyen átadták az idei nyilvános elismeréseket. A Pro Urbe érdemérmet Nagy Szebasztián világbajnok birkózó kapta, köszönő oklevélben részesült dr. Gazdag Veronika nyugalmazott általános orvos és Vladimir Ivanović sportmunkás. A Juventus Pro Urbe érdemérem tulajdonosai: Nikola Lončar sportoló, Katona Gábor gyógyszerész és Tillinkó Luca népdalénekes. A díszülésen levetítettek egy kisfilmet, amely az elmúlt egy év legfontosabb történéseit összegezte a község településeinek életéből. Majd Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere a községet és a benne élő polgárokat köszöntötte beszédében, amelyben kitért a várható fejlesztésekre is.

– Polgármesterként kötelezettségem és felelősségem nemcsak jelentést tenni az elvégzett munkáról, hanem beszámolni a hosszú távú projektekről, a stratégiai hozzáállást követelő feladatokról is. A Művelődési Minisztériumnál beadott sikeres pályázatnak köszönhetően hamarosan kezdetét veszi a Népkertben található Vigadó teraszának felújítása 15 millió dinárból, amit reményeink szerint az épület teljes külső és belső felújítása, tartalommal való megtöltése követ majd a következő években. Célunk, hogy az épület újra a régi, századfordulós pompájában tündököljön, és hiánypótló tartalmakkal tudjuk feltölteni – mondta a polgármester.

– Nem tettünk le a Magyarkanizsát tehermentesítő kerülőút kiépítéséről sem. Ugyanis folyamatban van az út tervdokumentációjának összehangolása a hatályban lévő törvényi előírásokkal. A szerb kormány a kiemelt fontosságú projektek közé emelte a beruházást, így reményeink szerint hamarosan az útépítés is kezdetét veheti. Jövőre folytatjuk a községi utak javítását Kishomokon, Ilonafaluban, Adorjánon és Martonoson is. Az oromhegyesiek pedig felújított utcákkal gazdagodnak majd – hangsúlyozta Fejsztámer Róbert, majd kiemelte:

– Közösségünk fejlődésének mozgatói, garanciái az egyének. Azok az elhivatott személyek, akik ellenszolgáltatást, díjat, elismerést nem várva, szorgalmasan, kitartóan, időt és energiát nem sajnálva dolgoznak napról napra a feladataik teljesítésén, és igyekeznek ezt a lehető legmagasabb szinten teljesíteni. Világbajnoki címmel büszkévé tenni közösségünket, embereket gyógyítani egy életen át, sportolói nemzedékeket felnevelni, fegyelmezett sportolói életet élni, a gyógyszerkészítés művészetét művelni, népzene- és népdalkincsünket értőn tolmácsolni – akik mindezt elérték, ők a mi valódi értékeink, a mai ünnep igazi ünnepeltjei. Engedjék meg, hogy az elismerések átadása előtt mindannyiuknak egyszerre gratuláljak, és nyilvánosan is átadjam önkormányzatunk, közösségünk köszönetét azért, hogy Magyarkanizsa község hírnevét öregbítették. Idén három junior díjasunk is van, ami kifejezetten nagy öröm számomra. Az ő esetükben a mai elismerés csak egy állomás: hosszú út áll még előttük, melyen további kiemelkedő eredményeket kívánunk nekik! – zárta ünnepi beszédét a polgármester.

Ezután a díszülésen ünnepélyesen átadták a nyilvános kitüntetéseket a díjazottaknak. Nagy Szebasztián világbajnok birkózó, magyarkanizsai lakos pénzjutalommal járó Pro Urbe érdeméremben részesült. Szebasztián jelenleg a Szerbiai Birkózószövetség válogatottjának tagja. Eddigi sportolói pályafutása számos kiváló eredménnyel, fényesebbnél fényesebb éremmel, komoly titulusokkal gazdagította a szerb birkózás történetét, de kétségtelen, hogy a legtöbbet jelentő eredményét 2022-ben érte el Belgrádban, ahol felnőtt világbajnoki címet szerzett 63 kilogrammos súlycsoportban. Szebasztián munkája, teherbírása és a sport irányában tanúsított alázata példaértékű. 

Köszönő oklevelet vehetett át dr. Gazdag Veronika nyugalmazott általános orvos, oromhegyesi lakos, aki szakmai elhivatottságával, kötelességtudatával, emberségével tiszteletet vívott ki a falu apraja-nagyja előtt, közössége köszönő oklevéllel fejezi ki elismerését és háláját a doktornőnek.

Köszönő oklevélben részesült még Vladimir Ivanović sportmunkás, magyarkanizsai lakos. Vladimir szenvedélyes sportolóként a város és Szerbia sportéletének megkerülhetetlen szereplője. Elért sportsikerei, sportmunkásként a felnövekvő generációkért tett fáradozásai és humánus közösségépítő hozzáállása érdemelt elismerést. 

Pénzjutalommal együtt járó Juventus Pro Urbe érdeméremben részesült Nikola Lončar sportoló, velebiti lakos, aki kick-boxban nyújtott kiemelkedőt, és az idén augusztusban a Törökországban megrendezett Európa-bajnokságon képviselte Szerbiát. Tehetsége, elhivatottsága és elkötelezettsége e kihívásokkal teli sport iránt valóban dicséretes. A fiatal Nikola inspirációként szolgál kortársai és a nála fiatalabb generációk számára. Példája jól mutatja, hogy a törekvés és a kemény munka meghozza gyümölcsét, és hogy megfelelő összpontosítással és elhivatottsággal a célok elérhetők.

Juventus Pro Urbe érdemérmet kapott még Katona Gábor gyógyszerész, aki professzionális szintre emeli a gyógyszerészeti kozmetológiát. Azt is célul tűzte ki magának, hogy kutatási eredményeivel bővíti a vajdasági magyar tudományos életet. Katona Gábor egy példakép, aki azt bizonyítja, hogy itthon, a környezet nyelvén tanulni nem lehetetlen, a szorgalom, az áldozathozatal és a kitartó tanulás pedig mindenkor meghozza a gyümölcsét.

Tillinkó Luca népdalénekes, horgosi lakos szintén Juventus Pro Urbe érdemérmet vehetett át. Népi előadóként célja a népzene megszerettetése, és a hétköznapokba is igyekszik belecsempészni a néphagyományt az ékszerei által, miután ékszerkészítéssel foglalkozik, alkotásain helyet kapnak a népi motívumok. Luca kimagasló teljesítménye, elért eredményei öregbítik szülőfaluja és a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület hírnevét, emellett kortársai számára is követendő példát jelentenek.

Végezetül a horgosi Bohata Bence, a Kárász Karolina Általános Iskola diákja mint kiváló tanuló a testvérvárosi Felsőzsolca százezer forintos jutalmát érdemelte ki.

Az ünnepség pénteken délután a Halász téri koszorúzással, a Fénnyel írt Kanizsa kiállításmegnyitóval és a Viva Vox kórus koncertjével folytatódott. Szombaton pedig a Csaba Ferenc-birkózóemlékversenyt tartják meg a gyógyfürdő sportcsarnokában, ahová mintegy négyszáz birkózót várnak több országból, illetve este hatkor a Magyarkanizsai Harmonikabarátok Egyesületének ötvenedik jubileuma alkalmából tartanak ünnepi hangversenyt, amelyre szeretettel várnak minden érdeklődőt.

 

Nyitókép: Gergely Árpád felvétele