2024. július 21., vasárnap

Szabadegyetem huszadszor

Kishegyesen megkezdődött a Vajdasági Szabadegyetem – Ma Pásztor István nyitja meg a rendezvényt

Tegnap délután megkezdődött a XX. Vajdasági Szabadegyetem Kishegyesen a Kátai-tanyán. Ez alkalommal is számos hazai és határon túli résztvevő érkezett a négynapos eseményre. Megannyi neves előadó, érdekes műhelymunkák és szórakozási lehetőség várja őket. Az első napot megtisztelte jelenlétével Rigó Pál Zsófia, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke, Sárközi István, a Végrehajtó Bizottság elnöke, valamint Kabók Erika, Tóth Ramóna és Varjú Potrebity Tatjana végrehajtó bizottsági tagok. Fremond Árpád, az MNT elnöke köszöntötte a résztvevőket, és ismertette a Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjprogramját.

Rózsa Fijóna, a Vajdasági Ifjúsági Fórum alelnöke és a szabadegyetem fő szervezője arról számolt be a médiának, hogy több mint száz résztvevője van a rendezvénynek.

– Nemcsak hazai fiatalok vesznek részt az egyetemen, hanem Magyarországról és a határon túlról is érkeztek. Az idei szabadegyetemen 120 résztvevő van, emellett mindig vannak napijegyesek is, akiknek a száma változó. A VIFÓ csapata, amely a tábor lebonyolításán dolgozik, 13 emberből áll. Az első napon volt a nem hivatalos megnyitó, ahol megismerték a fő szervezőt, illetve a csapatot és a műhelymunkák vezetőit. Ezt követően Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke beszélt az ösztöndíjakról, majd dr. Vickó Ferenc tartott előadást – mondta el a fő szervező.

Lakatos János felvétele

Lakatos János felvétele

Rózsa Fijóna szólt arról is, hogy a szabadegyetem hivatalos megnyitójára ma 10 órakor kerül sor, és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke nyitja meg.

Ezt egy nemzetpolitikai panelbeszélgetés követi, amelyen Bíró Tamara moderátor Pásztor Istvánnal, Horváth Ferenccel és Jankovics Róberttel beszélget. A délután során Hevesi Krisztina tart előadást. Pénteken és szombaton ugyancsak rangos előadókkal és érdekes beszélgetésekkel találkozhatnak a résztvevők. Pénteken Zvekán Péter beszélget Calbert Anitával, Orosz Nikolett-tel és Bognár Nórával, a délután során pedig Böszörményi Nagy Gergely és Halasi Szabolcs tartanak előadást. Szombaton Góli Csilla beszélget dr. Gligor Gellérttel és Jaksa Róberttel, valamint Berecki Enikő tart előadást. Az előadókat az idei szabadegyetem tematikája alapján válogatták – számolt be a fő szervező.

– Ebben az évben a sport, a környezetvédelem, illetve az egészség témakörben mozgunk. Ezért ezekben a témakörökben találtunk előadókat, valamint a műhelymunkák vezetőit is ez alapján választottuk. Emellett figyelembe vettük azokat a kiértékeléseket is, amelyeket a visszatérő résztvevőinktől kaptunk – mondta el Rózsa Fijóna, majd arról is szólt, hogy a sok új információ és munka mellett egy kis kikapcsolódás is vár a fiatalokra. Esténként különböző bulikat szerveznek: első este vajdasági buli volt, ma táncház várja a résztvevőket, pénteken sörkóstoló és mesemondás, valamint AcoustrinX-koncert, szombaton pedig Bara Party-koncert és DJ Dudás.

Tegnap délután megkezdődött a XX. Vajdasági Szabadegyetem a Kátai-tanya amfiteátrumában (Lakatos János felvétele)

Tegnap délután megkezdődött a XX. Vajdasági Szabadegyetem a Kátai-tanya amfiteátrumában (Lakatos János felvétele)

A Vajdasági Szabadegyetemnek óriási múltja és jelentősége van – nyilatkozta a médiának Fremond Árpád, az MNT elnöke.

– A vajdasági magyar fiatalok, a VIFÓ és a VaMaDiSz életében mindig is meghatározó volt a szabadegyetem. Örülök annak, hogy továbbra is folyamatosan megrendezésre kerül. Személy szerint az ösztöndíjrendszerről beszéltem a fiataloknak, arról, hogy a nemzeti tanács mit tesz a fiatalok itthon maradásáért. Valamint arról, hogy mit tesz azért, hogy minél több vajdasági magyar fiatalt rávegyen, hogy továbbtanuljon, és itthon tanuljon tovább, legyen szó középiskoláról vagy felsőoktatási intézményről. Fontos, hogy a fiataloknak meglegyenek a saját szerveződései, és itt a Kárpát-medencében, a határon túli magyar közösségekben ezek a szervezetek jelen legyenek, és jól együttműködjenek egymással. Ez a Kárpát-medencei magyarság összetartozása szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír – fogalmazott az elnök, majd arról is szólt, hogy a határon túli és az anyaországi fiatalok között van egy folyamatos kapcsolat. Az olyan események, mint a szabadegyetem, elősegítik, hogy a fiataloknak kellő tapasztalatuk legyen, és sokan közülük az elkövetkező 10-20 év vajdasági magyar történéseinek alakítói lesznek – fogalmazott.

A XX. Vajdasági Szabadegyetem főtámogatói a Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Magyar Nemzeti Tanács és a Prosperitati Alapítvány.

Az cikkhez képgaléria is tartozik, amelyet ITT tekinthet meg.

Ma 10 órakor tartják a Vajdasági Szabadegyetem hivatalos megnyitóját. A nemzetpolitikai kerekasztal-beszélgetésen részt vesz Pásztor István, a VMSZ elnöke, Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke és Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke.

Nyitókép: Tegnap délután megkezdődött a XX. Vajdasági Szabadegyetem a Kátai-tanya amfiteátrumában (Lakatos János felvétele)