2024. július 15., hétfő

Elkezdődött a XXI. Vajdasági Szabadegyetem

A cél a tudás bővítése, a kapcsolatteremtés és a szórakoztatás

A kishegyesi Kátai tanyán megkezdődött a XXI. Vajdasági Szabadegyetem. A résztvevők és a vendégek már szerdán délelőtt megérkeztek. Az idén több mint nyolcvan résztvevője van a rendezvénynek. Vajdaságon kívül Magyarországról és Szlovákiából is érkeztek fiatalok az eseményre. A VIFÓ szervezésében zajló rendezvény fő szervezője, Szabó Szabados Ádám, a civil szervezet elnöke lapunknak nyilatkozva elmondta, az idei Szabadegyetem sokban hasonlít, némiképp különbözik az előzőktől. A tavalyi igényekre és kiértékelőkre alapozva az idén is az önismeret és az önfejlesztés, valamint a pénzügyi tudatosság témáját hozták el a résztvevőknek. Ezek ugyanis olyan témák, amelyek boncolgatása során a fiatalokban sok kérdés felmerülhet. Minden nap lesznek szórakoztató jellegű, játékos programok is.

A szervezők csapata (Tóth Péter felvétele)

A szervezők csapata (Tóth Péter felvétele)

Elmondása szerint a rendezvény keretein belül választ tudnak kapni sok érdekes kérdésre, valamint fontos információkkal gazdagodhatnak.

A fiatalokhoz a szervezők nevében Vasút Zsanett és Szabó Szabados Ádám szólt, majd a szervezőtársak bemutatását, és a köszöntőt követően dr. Szüts Zoltán, az Eszterházy János Katolikus Egyetem Pedagógiai Karának dékánja MI lesz ebből? – a mesterséges intelligencia kommunikációs kihívásai címmel tartott előadást. Budapesten él a neves szakember, de nagybecskereki születésű. A digitális eszközök oktatásban való használatával foglalkozik. A doktori iskolában, Egerben ő vezeti a digitális pedagógia programot. Rámutatott előadásában, hogy az elmúlt két évben a mesterséges intelligencia rendkívül népszerű fogalommá vált, ami annak köszönhető, hogy a mindennapi gyakorlatban is használjuk ezt a technológiát. Véleménye szerint önmagában ez a technológiai se nem jó, se nem rossz. Minden a használattól függ. Viszont azt is kiemelte, annak ellenére, hogy látjuk a veszélyeit, sok esetben a mesterséges intelligenciát mindenféle ellenőrzés vagy átgondolás nélkül használjuk. Például az oktatás területén. Ha megengedjük, hogy a technológia kiváltson minket olyan módon, hogy nem fejlesztjük ki a saját képességeinket, ha nem szerzünk tudást, akkor ennek hosszú távon az lesz az eredménye, hogy akár a teljes korosztály elbutulhat. Felhívta a figyelmet, ma már fennáll a „veszélye” annak, hogy valaki úgy tudja elvégezni az egyetemet, hogy a ChatGTP segítségével íratja meg a dolgozatait. Végül úgy fog kikerülni az egyetemről, hogy semmilyen ismeretet nem szerzett. Egy kutatás eredményeit ismertette, amit Magyarországon végeztek a középiskolások körében a mesterséges intelligenciával kapcsolatban.

A nap másik előadója Dóczi Attila kommunikáció- és médiaszakértő lett volna, de betegség miatt lemondta részvételét ezért csapatjátékkal folytatódott a nap.

Ma 10 órakor lesz a rendezvény hivatalos megnyitója. Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár nyitja meg a rendezvényt. A Délvidéki panelbeszélgetés a hivatalos megnyitó után lesz, amelyen részt vesz, még a tervek szerint, Juhász Bálint, a Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának elnöke, Orban Dušan, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke és Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke is.

Nyitókép: Az idén több mint nyolcvan résztvevője van a rendezvénynek (Tóth Péter felvétele)