2024. július 21., vasárnap

Tanév végén

Elballagtak a kishegyesi iskola diákjai – Épül az új konyha

Elballagtak a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola végzős diákjai, és már a kisértettségin is túl vannak. A ballagási ünnepség a szokásos mederben zajlott – mondta el Fülöp Valentin iskolaigazgató, és beszámolt egy érdekes adatról is, ami a diákok létszámának alakulását illeti.

– Június elején megtörtént a ballagás, az idei évben 37 diákunk fejezte be a nyolcadik osztályt. A szokásos módon ünnepeltük ezt az eseményt: a délelőtt során végigjárták az iskolát, elbúcsúztak a többi diáktól és a tanároktól, utána quadrille táncot adtak elő az iskolaudvarban és Kishegyes új főterén. Délután ünnepi műsor volt a színházteremben, utána pedig megvendégelés az iskolában. Időközben a kisérettségi teszteket is megírták a diákok, anyanyelvből, matematikából és a kombinált tesztből. Az eredmények csak később lesznek meg. Ami a diákok létszámát illeti, jelenleg kicsivel több mint 300 diákunk van. Ez a létszám minden valószínűség szerint növekedni fog, mivel az idén 37-en fejezték be a 8. osztályt, viszont 47 elsős iratkozott be.

Magyar tannyelven 30 diák fejezte az iskolát, és jelen állás szerint 41-en fognak elsőbe iratkozni. Ez azt jelenti, hogy a magyar gyerekek száma is növekedni fog az iskolában – számolt be Fülöp Valentin, majd arról is szólt, hogy ez alkalommal két díjat osztottak ki a végzősök között: a generáció diákja Szűcs Mara lett, az Ady-díjat pedig Hajdú Elizabett kapta. Az iskola egy hetedikes tanulója is kiemelkedő eredményt ért el, Kurnyák Zsófia első helyezett lett egy köztársasági szintű magyar nyelv versenyen. Ez régóta nem látott siker az iskola számára.

A tanév második részében megkezdődött az iskola konyhájának felújítása, átalakítása, tudtuk meg az igazgatótól.

– Szeretnék bevezetni a HACCP standardot, ezért feltétlenül szükség volt a konyha átalakítására. Eddig csak az uzsonna kiadására volt bejegyezve, és mi szeretnék uzsonnakészítésre is bejegyeztetni. Amikor a munkálatok befejeződnek és sikerül megkapni minden engedélyt, akkor minőségesebb uzsonnát tudunk biztosítani a diákoknak. Ez a munka jelenleg is folyamatban van, reményeink szerint a nyár folyamán befejeződik. A beruházás a tartományi oktatási titkárság támogatásával valósul meg, 12,3 millió dinárt kaptunk erre a célra. Egy másik jelentős beruházást is tervezünk a nyár folyamán, jelenleg a közbeszerzés kiírása van folyamatban.

A tartományi oktatási titkárságnál nyertünk több mint 6 millió dinárt ablakcserére. Amikor ez megvalósul, akkor az iskola teljes területén befejeződik a nyílászárók cseréje. Jelen esetben nemcsak ablakok, hanem ajtók cseréjéről is szó van, ezért fogunk egy nagyobb összeget erre a célra költeni – mondta el az igazgató, majd arról is szólt, hogy a Magyar Nemzeti Tanács pályázatán 100 ezer dinárt nyertek. Ezt az összeget a saját forrásaikból ki fogják egészíteni és lecserélik belőle a tanáriban lévő, több mint 60 éves szekrényeket. Így minden tanár külön, zárható szekrényt kaphat.

Nyitókép: Folyamatban van a konyha felújítása (Lakatos János felvétele)