2024. július 21., vasárnap

Töretlenül a fogyatékkal élőkért

A bácsfeketehegyi Izidában jártunk – A nehéz anyagi helyzet ellenére komoly terveket dédelgetnek

A bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület fogyatékkal élő és tanulásban akadályozott gyermekeket, fiatalokat és felnőtteket tömörít. A nehéz anyagi helyzet mellett a családokra plusz terhet ró, ha fogyatékkal élő gyermeket nevelnek. Az Izida épp ezért arra törekszik, hogy valami szépet vigyenek be védenceik életébe, mondta el lapunknak Papp Julianna, az Izida elnöke, majd arról is beszámolt, hogy igen sok aktivitásuk volt az elmúlt időszakban.

– Továbbra is vannak megszokott programjaink, mint a fűszernövény-termesztés és feldolgozása. Emellett működnek a kézműves műhelyek, ahol régi szakmákat vonunk be a programokba. Ilyen a fazekasság, a szövés és a hímzés, s ezzel egy kis hagyományőrzést is beiktatunk a programunkba. Ugyanakkor a háztartástan órán önállóságra tanítjuk őket, például hogyan lehet egy tál ételt elkészíteni. Nagyon fontos, hogy legyen fizikai aktivitásuk is, így havonta kétszer elvisszük őket tekézni. Ez nagyon kedvelt aktivitás, mert egy kicsit kiszakítja őket a mindennapok problémáiból, emellett más emberekkel kommunikálnak, ami a szocializációjukat segíti elő. Nagykikindán, a Kis Olimpia elnevezésű versenyen is voltunk, valamint a Kisbácska multiplex szklerózisban szenvedők egyesületének sportnapján. Ez egy megerősítő találkozó volt, ahol éreztük, hogy nem vagyunk egyedül. Ugyancsak részt vettünk a meggynapokon, mint minden évben. Kirakodóvásárral készültünk, valamint bejelentkeztünk a legszebb háztáj- és a főzőversenyre. Az előbbin harmadik helyezettek lettünk, a főzőversenyt pedig megnyertük. Igaz, kaptunk egy kis profi segítséget, Szabó József személyében  – mondta el az elnök, majd azzal folytatta, hogy anyagi helyzetük nem irigylésre méltó. Egyre nehezebben tudják megvalósítani napközi programjukat, ugyanis késnek a beérkező pénzek.

– Reméljük, lesznek pozitív változások, írjuk a pályázatokat. Van, ahol visszajeleztek, hogy nem sikerült, és vannak még nyitott pályázatok. Reménykedünk, hogy ez kicsit hozzájárul a rezsiköltségek lefedéséhez, mert az a legnagyobb költségünk. Szerencsére külföldi támogatónk egy kis színt fog hozni az Izida életében, ugyanis 15 fiatal érkezik hozzánk júliusban, és kívülről-belülről befestik az épületünket. Ez az alapítvány végigkísérte munkánkat, és elégedett velünk, ezért kapunk tőlük támogatást – fogalmazott Papp Julianna.

A meglévő nehézségek ellenére az Izidának előremutató tervei vannak. Az iskoláskor előtti és alsós diákokra, valamint az idősekre összpontosítanának, új szolgáltatások bevezetésével, tudtuk meg az elnöktől.

– Az egyik ilyen szolgáltatás a személyes kísérő a fogyatékkal élő vagy tanulásban akadályozott kisgyermekek számára. Emellett foglalkozások gyógypedagógussal, logopédussal, pszichológussal, szükség szerint. Ezzel is segíteni tudnánk a nehezebb helyzetben lévő családokat. A harmadik nagy tervünk az idősebb korosztályra vonatkozik. Ez hosszabb folyamat lesz, kis lakóközösség létrehozása. Vannak olyan felhasználóink, akik elveszítették szüleiket, nevelőiket. Nekik sokkal könnyebb ebben a megszokott környezetben élni, mintha bekerülnének egy otthonba. Be szeretnénk indítani ezeket a szolgáltatásokat, épp ezért ezzel a három szolgáltatással fogjuk kibővíteni az alapszabályzatunkat – mondta el Papp Julianna, majd hozzáfűzte, hogy reméli, sikerül megvalósítani a terveiket, még ha kis lépésekkel is.

Több díjat nyert az Izida a meggynapok vetélkedőin (Fotó:Izida)

Több díjat nyert az Izida a meggynapok vetélkedőin (Fotó:Izida)

Nyitókép: Megkezdődött a fűszer- és gyógynövény betakarítása az egyesület udvarán. A kamilla, a metélőhagyma, a citromfű már szárad, készül a csomagolásra (Fotó:Izida)