2024. július 20., szombat

Eső után indul az ipari meggy szürete

Az a gyümölcs, amit nem vitt el a fagy virágzáskor, szép terméssel kecsegtet

A gyümölcstermelők számára az idei tavasz sem múlhatott el kihívások nélkül.  Bácskossuthfalva határában és a környező településeken a fagy elsősorban a korai érésű fajtákat tizedelte meg, utána a virágzó fákat a hűvös időben a méheknek nem sikerült beporozniuk teljes mértékben. A kései ipari meggy viszont megúszta és szép terméssel kecsegtet. Amikor az időjárás megengedi, és ha a bőséges csapadékkal járó napok után felszikkad a talaj, megkezdődhet a gyümölcs szüretelése. Fábrik Attila, a Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesületének elnöke elmondta, remélhetőleg az idén végre elégedettek lehetnek a meggytermelők.

– Ezúttal szép terméssel kecsegtet az ipari meggy, és úgy tűnik, jó az ára is. A később érő ipari meggyből néhány hektárnyi található a falunk környékén, és úgy hallottam, 80 dinár körül vásárolják fel nagyban kilogrammját. A korábbi években 50–60 dinárt fizettek kilójáért. A házaktól 150 dináros áron árulják.

Fábrik Attila, a Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesületének elnöke (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Fábrik Attila, a Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesületének elnöke (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Az iparimeggy-telepek a falu határában elsősorban a különböző pályázati támogatásokon keresztül szaporodtak meg, a termés felvásárlása pedig szerződéses alapon történik. A fekete meggy inkább a házak körül terem, a falunknak jelentősebb méretű gyümölcsösei nincsenek – ismertette a Rizling elnöke, aki arról is szólt, hogy a korai gyümölcsfák fagykárának többek között az oka, hogy az idei tavasszal korábban megindult a növények vegetációja.

– Tavasszal sokkal korábban megindult a virágzás, mint ahogy megszokhattuk, ezért a méheknek még hűvös volt az idő. A leglátványosabb terméskiesés a gyümölcsösömben a szilvafákon tapasztalható. A völgyben lévő fák később virágoztak, mint a dombokon, de sajnos hiába, mert a fagy elvitte a virágokat. Virágzáskor a körte- és a barackfákon rengeteg virág volt. Azt hittük, csúcstermés lesz, de sajnos pont abban az időszakban ért ide egy hűvös front, hogy a méhek nem tudták beporozni a virágokat, emiatt a virágok nagy része lepotyogott. Nagyjából ugyanez a helyzet a szőlősökben is, azaz a völgyekben elvitte a fagy a termés minimum 30%-át. Egyeztettem a palicsi és bajmoki termelőtársaimmal, és ők is hasonló tapasztatokról számoltak be. Bizonyos magasabban termelt szőlő fajtákkal az idén szerencsém van, például a cserszegi fűszeres fajtával, mert az úgy tűnik, kiheverte a fagykárt – nyilatkozta Fábrik Attila, aki az idei jelentősen csapadékosabb időszakról azt mondta, hogy jót tesz a megmaradt gyümölcsnek.

– A gyümölcsfák a faluban nagyobb védelmet élveztek, a faluszéli gyümölcsösökben jobban érte őket a fagy, különösen a völgyekben. A fagykárok ellenére, az idei bőséges csapadéknak köszönhetően például a körte a tavalyi állapotokkal összehasonlítva jobb terméssel kecsegtet. A barackot szintén a védett helyeken nagyobb mértékben sikerült megvédeni. Kint a gyümölcsösökben az a fa, amit nem ért annyira a fagyhullám, körülbelül 50%-os termést produkál. Sajnos van olyan fa is, amin egy szál termés sincs. Ugyanakkor azok a termelők, akik felkészültek és füstöltek, azoknak sikerült megvédeni a termést. Az egyik szomszédos falu barackültetvénye is sikerrel járt a védekezésben, és a fák dugig vannak terméssel. Múlt évben nagyon szépen termett a szilva, az idei fagykár viszont teljesen tönkre tette a virágokat, tehát azon már az eső sem tud segíteni. A később virágzó és érő gyümölcsre viszont nagyon jó hatással van ez a csapadékos időszak, például ahogy az elmúlt években, úgy idén is nagyon szép termést ígér a birsalma – zárta a beszélgetést Fábrik Attila, a bácskossuthfalvi és környékbeli gyümölcstermelőket tömörítő egyesület elnöke.

Nyitókép: Ahogy felszikkad a föld, megkezdődhet Bácskossuthfalva határában az ipari meggy szürete (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)