2024. július 20., szombat

Egy kis meggy, és minden megy

Négynapos rendezvénysorozat Bácsfeketehegyen

Csütörtökön kezdődött és vasárnap ért véget a XXI. Bácsfeketehegyi Meggynapok és XX. Bácsfeketehegyi Falunap rendezvénysorozat. Ez alatt a négy nap alatt a helyiek megmutatták, hogy mennyi mindennel foglalkoznak az év során és mennyire fontos a bácsfeketehegyieknek a meggy. Első nap a helyi zeneiskolások mutatkoztak be, a rendezvény második napján pedig a Szakkör tagjainak munkájából készült kiállítást tekinthették meg a vendégek.

Ezt a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület tanévzáró gálaestje követte, amit a zsúfolásig megtelt színházteremben mutattak be. Itt elsőként Szakács Tamás, az egyesület elnöke köszöntötte a vendégeket, majd Bojtos Béla tanácselnök üdvözölt mindenkit. Bojtos elmondta, hogy ez az ünnepség számukra az összetartozásról és a barátkozásról szól. Jelen voltak ruzsai és a kocséri testvértelepülések képviselői is, akiket szerény ajándékkal lepett meg. Ezt követően az egyesület szakcsoportjai léptek fel bemutatva mindazt a programot, amit ebben az évben elkészítettek.

A meggynapok programja szombaton kulminált, amikor reggeltől estig tartalmak várták a Bácsfeketehegyre látogatókat. Meg lehetett kóstolni és vásárolni a meggyből készült helyi termékeket, de egyben a meggyről készült gyermekrajz-kiállítást is meg lehetett tekinteni. A főzőverseny ebben az évben is népszerű volt, a nyári színpad körül számos bográcsban főttek a finomabbnál finomabb ételek. A tanácselnök szavait ez is igazolta, hiszen senki sem gondolt komolyan a versenyre, a barátkozáson, az együttléten volt a hangsúly. A szervezők ingyen lángossal és bóléval lepték meg a vendégeket. A nap során kirakodóvásár és minividámpark várt a gyerekekre és szüleikre, délután pedig kétnyelvű művelődési műsort mutattak be. Az estét immáron hagyományosan az utcabálnak és a tűzijátéknak szentelték.

Vasárnap zárult a rendezvénysorozat, s elmondható, hogy ezt a napot főként a gyermekeknek szentelték. A református templomban tanévzáró istentiszteletet tartottak, amelyen az általános iskola diákjai is szerepeltek énekkel, verssel. Az istentiszteleten a diákok megköszönték a tanév során elért eredményeket. Ezt követően Kishegyesi Birkózó Klub szervezésében birkózó tornát szerveztek az iskola sportcsarnokában, szintén a gyerekek számára. A napot és a rendezvénysorozatot szerb nyelvű színházi előadás zárta.

 

Nyitókép: Az idén is sok csapatot vonzott a főzőverseny (Fotó: Lakatos János felvétele)