2024. június 17., hétfő

A kishegyesi erőemelő

Fiatal kora ellenére nagyon szép eredményeket ér el Bíró Endre

A kishegyesi sportolókról az utóbbi időben főként a gerelyhajítás és az asztalitenisz kapcsán lehetett hallani, de mint kiderült, erőemelésben is van egy erősségük. Bíró Endre még nagyon fiatal sportoló, de egy olyan sportágat választott magának, ami Szerbiában kevésbé elterjedt. Ennek ellenére nagyon szép eredményeket ért el a 20 éves fiatalember. Elsőként azt szerettük volna megtudni tőle, hogy mi is az az erő-emelés és mióta foglalkozik vele.
– Az erőemelés három gyakorlatból áll: guggolás, fekvenyomás és felhúzás. Az egész úgy kezdődött, hogy a kereszttestvéremmel elkezdtünk saját testsúlyos edzéseket végezni. Utána volt egy kis kihagyásom, majd amikor Adán jártam középiskolába, akkor a lakótársammal elkezdtünk edzőterembe járni. Kb. egy évre rá kinyitott az Alfa Fitness és ott kezdtem erőemeléssel foglalkozni. Az edzőm a fitneszterem tulajdonosa és tőle kértem egy edzés tervet. Miután kipróbáltam, úgy döntöttem, hogy ebben maradok, mert jobban tetszett, mint a testépítés.

Jelenleg hol edzel és milyen versenyeken vettél részt?
– Kishegyesen sajnos nincsen edzőterem, ezért Topolyára járok az Invictusba. Heti négy alkalommal járok át, és egy edzés egy-másfél óráig tart, de néha vannak kétórás edzéseim is. A versenyfölkészülés bonyolult dolog, akkor minden számít. Megvan, hogy pontosan mit kell csinálnom, mekkora súlyokkal, mindenre oda kell figyelni. És az a furcsa, hogy lehet élvezni, pedig elég nehéz. A legnagyobb versenyemre remélhetőleg decemberben fogok eljutni, ami PWB-kupa lesz Magyarországon. Ez a legnagyobb erőemelő, tehetségkutató verseny Magyarországon. Idáig Magyarkanizsán vettem részt három kupán, és Magyarországon ötön. Általában hárman megyünk ki a versenyekre, Hugyik Attilával és a Zavarkó Ákossal. Mindketten temeriniek, és eddig minden versenyről első vagy második helyezéssel jöttünk haza.

Milyen lehetőségek vannak az erőemelés terén, és mik a te személyes terveid?
– Ez nem olimpiai sportág, de egyre népszerűbb. Hogy ki jut ki az európai szintű versenyekre, azt a Magyar Erőemelő Szövetség dönti el. Ehhez már országos szintű rekordot kell dönteni. Nálunk, tudtommal, nincsenek erőemelő klubok. A tervem az, hogy kijussak az Európa-bajnokságra. Ezt nagyon szeretném elérni, ezért igyekszek minél keményebben küzdeni. Rövid távú terv, hogy decemberig a totálom szeretném feltornázni komolyabb szintre. A totál a három gyakorlatban elért súlyok összessége. Jelenleg ez 580 kilogramm, és szeretném elérni a 600 kilogrammot, vagyis 250 kg-ot felhúzásban, 200 kg-ot guggolásban és 150-et fekvenyomásban. Azt hiszem, ez már igen szép eredmény lesz, azt is tekintetbe véve, hogy csak most leszek 20 éves.

Hosszú távon elképzelhető-e, hogy az erőemelést megélhetési szinten űzd?
– Sajnos nem. Úgy tudom, hogy itt még az Európa-bajnokság is önköltséges. Szponzorok vannak, de ahhoz nagyon komoly szintet kell elérni, vagy influenszernek kell lenni. Ezt munka mellett kell csinálni, vagy nagyon nagyban, ha meg akar az ember élni belőle. Annyi biztos, hogy a jövőben is csinálni fogom, és próbálom kihozni belőle a legtöbbet. Nagy álmom egy edzőterem nyitása, de az elsődleges cél az Európa-bajnokság. Ehhez még kell pár év, de megéri törekednem.

Endre az érmeivel / Lakatos János felvétele

Endre az érmeivel / Lakatos János felvétele

Nyitókép: A fiatal sportoló verseny közben / Személyes archívum