2024. május 21., kedd

Szajkó a színpadon

Önálló estre készül a kishegyesi művelődési egyesület népi énekegyüttese

A kishegyesiek már jól ismerik a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Szajkó népi énekegyüttesét, hiszen a település nagyobb rendezvényein rendszeresen fellépnek. Az énekcsoport most önállóan is bemutatkozik, hiszen egy teljes műsort állítottak össze. Borsodi Patyerek Orsolya, a csoport vezetője arról számolt be lapunknak, hogy a koncert április 26-án, pénteken 19 órakor kezdődik a kishegyesi színházteremben.
– A Szajkó énekegyüttes és a Fokos zenekar koncertjén az elmúlt 15 év legkedvesebb dalait elénekeljük, egyrészt a saját örömünkre, másrészt a nézőközönség kedvére. Főként szerelmes dalok vannak a repertoáron, valamint a mindennapi életről, párválasztásról, házasságról, elhagyásról szóló dalok. A válogatásban szerepelnek vajdasági dalok, de vannak erdélyiek és felvidékiek is, mondhatni, a Kárpát-medence összes tájegységéből. Vannak olyan részek, amikor csak énekelünk, és olyanok is, amelyeket a zenekarral együtt adunk elő – mondta el az énekegyüttes vezetője, majd arról is szólt, hogy abból az elgondolásból kiindulva szervezték a koncertet, hogy a Szajkó szélesebb körben mutathassa meg a tudását, a népdalok csodálatos változatosságát, hiszen a különböző eseményeken csak néhány dalt van lehetőségük előadni. Emellett az is szempont volt, hogy bővítsék, színesítsék a falu kulturális kínálatát. A Szajkó népi énekegyüttes vezetője arról is szólt, hogy eddig is voltak fellépéseik, de az önálló koncert külön szerevezést és sokkal több munkát igényelt.
– Sokkal több befektetett energia kell egy ilyen koncerthez, mint bármelyik másik fellépéshez. Az összeállítás hossza kb. egy óra, már eleve emiatt többet kell gyakorolnunk. Az is nehezíti a helyzetet, hogy másképpen próbáljuk a csak énekes számokat, és másképp azokat, amelyeket zenekarral adunk elő. Az is külön odafigyelést igényel, hogy különböző tájegységek népdalait adjuk elő. A próbák összehangolása sem könnyű, hiszen van, aki már anyuka, aki dolgozik, és van, aki tanul. Jelenleg kilenc tagja van a Szajkónak, és minden hétvégén próbálunk – fogalmazott az énekegyüttes vezetője, majd azzal folytatta, hogy a Szajkó a kishegyesi fellépések mellett minden évben részt vesz a Durindón is. A Fokos zenekarral régóta együttműködnek, a második lemezüket például velük közösen rögzítették.
A Szajkó énekegyüttes önálló koncertjét a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület támogatja, és a Csoóri Sándor Alap.

Nyitókép: A Szajkó énekegyüttes és a Fokos zenekar közös fellépésének a plakátja